"Club had strafschop moeten krijgen, coach Clement een rode kaart"

  Menno Koch en Ruud Vormer

  Een Nederlands duel in de Jupiler Pro League: Menno Koch vs. Ruud Vormer.

  In zijn wekelijkse evaluatie laat de scheidsrechtersafdeling van de voetbalbond weten dat Club Brugge een penalty had verdiend tegen Eupen (0-0). De coach had dan weer in de tribunes moeten vliegen.

  Bij leider Club Brugge waren ze vrijdag ziedend omdat er geen strafschop werd gefloten toen de ingevallen Vormer door Eupen-verdediger Koch omver werd gekegeld. Ref Van Driessche en de VAR gaven in het Jan Breydelstadion geen krimp.

   

  Het oordeel van het Professional Referee Department: "Net voor het maken van het contact, kijkt de verdediger niet naar de bal en komt daardoor in contact met de aanvallende speler. Het was moeilijk voor de scheidsrechter om het laatste contact waar te nemen, maar deze actie van de verdediger was een duidelijke fout en een strafschop had hier toegekend moeten worden."

   

  Er zijn wel verzachtende omstandigheden luidt het in de evaluatie. "Duels gemaakt met het bovenlichaam in de lucht zijn vaak moeilijker te beoordelen dan overtredingen met de voeten of handspel. Deze luchtduels zullen een belangrijk aandachtspunt zijn in toekomstige seminaries als onderdeel van de voortdurende vastbeslotenheid om correcte beslissingen op het terrein vast te stellen en een consistente lijn van VAR-interventies waar te nemen."

   

  Na de match trok coach Clement fel van leer tegen scheidsrechter Van Driessche. Voor die feiten wordt de Brugse trainer ook vervolgd door het bondsparket, dat een speeldag schorsing eiste. Club Brugge ging niet akkoord, waardoor de zaak op 3 september voor de Geschillencommissie komt.

   

  Het Referee Department lijkt de vervolging van bondsprocureur Kris Wagner te ondersteunen, want Clement had een rode kaart verdiend. "De spelregels eisen een rode kaart voor een coach die het speelveld opstapt om een matchofficial duidelijk te confronteren met zijn mening. Dat geldt tijdens de wedstrijd, maar ook tijdens de rust en na het eindsignaal."

  VIDEO: De bewuste fase in Club Brugge - Eupen

  De andere VAR-interventies op de 4e speeldag waren wel correct. Het gaat om de toegekende strafschop aan KV Mechelen tegen Cercle Brugge (3-1), het toekennen van een vrije trap in plaats van een penalty in Antwerp-STVV (2-0) en het gevalideerde doelpunt van Selim Amallah in Standard-Moeskroen (4-1).