"Telkens als je denkt dat Thiam aan haar limiet zit, verbaast ze je weer"

  Thiam

  Meertens: "Die 6,86 meter van Thiam is toch wel héél straf."

  Met een stevig Belgisch record won Nafi Thiam gisteren het verspringen in Birmingham. Atletiekcommentator Kris Meertens was net als vele anderen verbluft. "Ik denk dat ze misschien nog verder kan geraken in het verspringen dan in het hoogspringen."

  "Ze heeft nog niet eens haar top bereikt"

  "Dat verspringen in Birmingham was weer een nieuwe uitdaging voor Thiam, tussen de Europese toppers. Zoiets motiveert haar", weet Kris Meertens. "Ze heeft het liefst veel concurrentie. Dan overstijgt ze zichzelf altijd."

   

  "Maar toch vond ik het enorm verrassend dat ze zó ver ging. Bij haar eerste verbetering van het Belgisch record denk je nog: ze is goed gerecupereerd van Talence en maakt blijkbaar nog altijd progressie. Maar die 6,86 meter vind ik toch heel straf."

   

  "Je denkt steeds dat ze ergens toch aan haar limieten moet zitten, maar telkens verbaast ze ons weer. Ik ken geen andere atleet die dat kan. Misschien springt ze binnenkort wel 7,10 meter of zo."

   

  "Ze heeft de  laatste tijd veel getraind op snelheid en explosiviteit. Dat zal haar gisteren wel ten goede gekomen zijn. Haar coach Roger Lespagnard zegt ook dat ze haar top nog niet bereikt heeft, omdat ze door haar studie geografie nog niet voluit traint. Ze kan dus nog overal progressie maken als ze voluit kan trainen."

  Thiam verbetert tot 2 keer toe haar BR in het verspringen

  "Geraakt misschien nog verder in het verspringen dan het hoogspringen"

  Thiam, die vandaag trouwens 25 jaar wordt, behoorde al tot de wereldtop in het hoogspringen, maar sluit nu ook aan bij de top in het verspringen. "Ik denk dat ze misschien nog verder kan geraken in het verspringen", schat Kris Meertens in.

   

  "Ze is een heel krachtige atlete en die kracht kan ze misschien nog meer kwijt in het verspringen dan in het hoogspringen. Als ze naar de 7 meter kan springen - dat is net als de 2 meter in het hoogspringen een magische grens - dan ben je wereldtop. Dan doe je mee om de prijzen en het geld in de Diamond League en om de medailles op de kampioenschappen."

   

  "In het hoogspringen zit je momenteel met iemand als Lasitskene, die outstanding is. Thiam is op dit moment misschien wel de nummer 2, maar er komt ook een nieuwe lichting aan. De concurrentie wordt daar dus zwaarder."

  Haar elleboog kan haar beslissing beïnvloeden om eventueel over te stappen naar het hoog- en/of verspringen.

  Kris Meertens

  "Combinatie op een kampioenschap is bijna onmogelijk"

  Thiam heeft zich de afgelopen maanden met haar prestaties de limiet behaald voor het WK en de Spelen in het hoogspringen, verspringen én de meerkamp. Toch acht Meertens het ondenkbaar dat ze op de grote toernooien iets zal combineren.

   

  "In het verleden gebeurde dat wel eens, onder meer door de grootste meerkampster aller tijden, Jackie Joyner Kersee (die ook olympisch goud haalde in het verspringen). Maar de laatste tijd zie je dat soort combinaties minder. Zeker als het door de warmte een slopend kampioenschap wordt, zoals in Tokio."

   

  "Veel zal ook afhangen van haar elleboog. Hoe zal die reageren op zwaardere trainingen? Zal die weer helemaal genezen of wordt dat een zwak punt in de toekomst? Dat zou haar beslissing kunnen beïnvloeden om bijvoorbeeld over te stappen naar het hoog- en/of verspringen."

  "Wereld- en olympische titel verlengen en het ER: nog doelen genoeg"

  "Op korte termijn heeft Thiam in ieder geval nog genoeg doelen in de meerkamp. Nog eens wereldkampioene worden in Doha, nog eens olympisch kampioene worden in Tokio. En misschien het Europees record breken."

   

  "Het is trouwens geen vaststaand feit dat ze die titels zal verlengen. Katarina Johnson-Thompson was gisteren ook goed - ze sprong 1 cm minder ver dan Thiam - en maakt ook nog altijd progressie. Ze ligt duidelijk op de loer. Eén minder onderdeel van Thiam en het kan wel eens spannend worden."

   

  "Dat Europese record, daar droomt ze wel van, denk ik. Ze zit daar niet meer zo veraf (7.032 punten tegenover 7.013 punten). Zeker niet nu ze nog vooruitgang maakt in het verspringen. En ik verwacht die vooruitgang ook op de horden. Als ze daar ook nog een stap kan zetten, komt ze wel heel dicht bij dat record. Misschien kan ze er volgend jaar in de aanloop naar de Spelen een aanval op doen."

   

  "Maar je ziet: ze wil in Doha wereldkampioene worden, in Tokio olympisch kampioene en tussendoor misschien het Europees record verbeteren. Daar heeft ze de komende jaren dus zeker nog haar handen en benen mee vol."

  Kris Meertens

  Kris Meertens