Einde van een tijdperk: Tom Dumoulin verlaat na 8 jaar zijn ploeg

  Het nieuws hing al een hele tijd in de lucht, maar vandaag is het officieel: Tom Dumoulin en Team Sunweb verbreken hun overeenkomst die nog liep tot 2021. Na de jarenlange successen in het tijdrijden, de Giro (1e en 2e) en de Tour (2e) kwam er de voorbije maanden ruis op de relatie.

  Dumoulin begon in 2012 zijn profcarrière bij Argos-Shimano, dat ondertussen over Giant-Shimano en Team Giant-Alpecin formeerde naar Team Sunweb. Bij de Nederlandse WorldTour-ploeg met een Duitse licentie ontwikkelde Dumoulin zich van een begenadigd tijdrijder tot een klassementstopper.

   

  In 2017 won hij als eerste Nederlander de Giro. Hij was ook pas de 3e Nederlander die een grote ronde kon winnen na Jan Janssen (Vuelta 1967, Tour 1968) en Joop Zoetemelk (Vuelta 1979, Tour 1980). Later dat jaar werd de vriendelijke Maastrichtenaar ook wereldkampioen tijdrijden.

   

  In 2018 verloor hij de Giro aan een ontketende Chris Froome en eindigde hij ook tweede in de Tour. Dit jaar was gedoemd voor de 27-jarige Nederlander. Hij ging weer als favoriet van start in de Giro, maar viel letterlijk al snel uit met een knieblessure. Zijn team probeerde hem tegen de klok klaar te stomen voor de Tour, maar dat proces verliep heel chaotisch en mislukte. Zijn herstel vroeg zoveel tijd dat ook de Vuelta geen optie meer was.

  "Na gemiste Tour begon ik na te denken over andere omgeving"

  Begin juli kwam AD al met het verhaal dat het huwelijk zou stranden. Dumoulin zou zich niet meer thuisvoelen bij Sunweb. Vandaag volgt de bevestiging. De twee partijen gaan wel met heel veel dankbaarheid en respect uit elkaar. "Na een ongelooflijke trip van 8 jaar met ontelbare successen gaan Team Sunweb en Dumoulin na 2019 hun eigen weg", luidt het in een tweet van de ploeg, gekoppeld aan een filmpje met hoogtepunten.

   

  "Dumoulin was van mening dat een nieuwe omgeving verfrissend kon werken en het team besliste om die vraag te respecteren en mee te werken aan een transfer. We zijn dankbaar voor onze tijd samen en wensen Tom het beste voor de toekomst."

   

  Dumoulin beaamt: "Het waren 8 geweldige jaren. Ik zou niet staan waar ik nu sta zonder Team Sunweb. Maar als een renner zoek je altijd naar het hoogst bereikbare en vraag je jezelf constant af of je nog op de juiste plaats zit, wat het beste team is en waar de beste opties en mogelijkheden zijn."

   

  "Er was altijd interesse van andere teams, dat is normaal. Maar de faciliteiten hier hielden me tegen om met andere ploegen te spreken. Na de ontgoocheling van de gemiste Tour zat ik thuis en begon ik erover na te denken dat een nieuwe omgeving verfrissend kon werken. Daarom besloot ik naar de interesse van de andere teams te kijken. Er waren geweldige aanbiedingen en in deze fase van mijn carrière leek het juist om daarop in te gaan."

   

  "Het doet pijn om weg te gaan. Mijn hart is hier en samen bereikten we veel, waar ik trots op ben. Ik besef dat het gras niet altijd groener zal zijn dan bij Team Sunweb en ik wil beklemtonen dat ik zonder hen niet zou staan waar ik nu sta. Ik zal altijd dankbaar blijven voor alle kansen die ik kreeg en voor de opportuniteit dat het team me toelaat om andere opties te verkennen bij een ander team." En dat andere team is Jumbo-Visma.