"Kon Dumoulin bij Sunweb de Tour winnen? Met zijn transfer geeft hij het antwoord"

  Radiocommentator Christophe Vandegoor.

  Na 8 jaar neemt Tom Dumoulin (28) afscheid van Team Sunweb. De transfer naar Jumbo-Visma komt na de geruchten van de voorbije maanden niet uit de lucht gevallen, maar de overstap roept toch vragen op. Christophe Vandegoor schetst de beweegredenen van de zet van Dumoulin. 

  "Op gevorderde leeftijd naar protocollen luisteren kan voor irritatie zorgen"

  Als je 8 jaar bij dezelfde ploeg rijdt, dan kun je je helemaal settelen in die situatie. Kijk naar Jürgen Roelandts, die misschien te laat beseft heeft dat hij te lang in hetzelfde Lotto-kamp gebleven is.

   

  Tom Dumoulin heeft bij Sunweb veel successen geboekt. Hij heeft de ploeg groot gemaakt en omgekeerd. Sunweb was de ploeg die al veel eerder aan het wetenschappelijke topfirmament stond dan Jumbo-Visma nu. Hij heeft zeker van die wetenschappelijke begeleiding kunnen profiteren.

   

  Maar na verloop van tijd kan er wel irritatie in zulke relaties sluipen. Sunweb is een hyperspecialistische ploeg, een team van protocollen. Voor alles wat je wilt ondernemen, bestaat er een protocol en moet je een specialist raadplegen.

   

  Als je jong bent, dan is zoiets een houvast voor een renner. Maar een iets oudere renner wil zijn lichaam laten spreken en weet stilaan wat goed is voor hem. Als je op gevorderde leeftijd ook naar die protocollen moet blijven luisteren, dan kan dat ook voor irritatie zorgen.

  Een iets oudere renner wil zijn lichaam laten spreken en weet stilaan wat goed is voor hem. Als je op gevorderde leeftijd ook naar die protocollen moet blijven luisteren, dan kan dat ook voor irritatie zorgen

  "Met het vertrek van Geschke en Ten Dam was hij niet tevreden"

  Ik verneem ook dat het vertrek van twee mannen die hem vaak bergop vergezelden en op persoonlijk vlak een groot belang hadden een rol heeft gespeeld: Simon Geschke en Laurens ten Dam, zijn luitenanten, trokken eind vorig seizoen naar CCC. Daar was hij niet tevreden mee. Dat is dus ook een factor.

   

  En dan is er ook het knieverhaal na de Giro. Hoe dat gelopen is, met die hoogtestage, de terugkeer, wel of niet, geen duidelijke richtlijnen. Dat is de druppel geweest die de emmer deed overlopen.

   

  Zoals hij het zelf ook zegt: je hebt wrijving en dat zorgt voor warmte, maar de laatste tijd was er veel wrijving en weinig warmte. Met die uitdrukking zegt hij veel. 

   

  Iemand als Dumoulin legt dan alles in de weegschaal en dan komt er die aanbieding van Jumbo-Visma. Het is logisch dat hij daar dan over nadenkt. Want eerlijk: wat moet Dumoulin nu nog doen? Dat is het winnen van de Tour.

   

  Kan hij dat bij Sunweb? Dat is moeilijk in vergelijking met dat superteam van Jumbo-Visma. Met Primoz Roglic, Steven Kruijswijk, Laurens De Plus, George Bennett, Wout van Aert en Tony Martin wordt dat een stevige concurrent voor Team Ineos. Met Dumoulin erbij worden zij een nieuwe supermacht.

  Tom Dumoulin zag afgelopen winter een van zijn vertrouwelingen vertrekken.

  "Keuze is begrijpelijk"

  We hebben in de Tour gezien dat Kruijswijk een hele goeie renner is, maar met zijn 3e plaats heeft hij er wellicht het maximum uitgehaald. Chapeau dat hij het podium haalt, maar winnen, dat denk ik toch niet.

   

  Zo zou het scenario dus kunnen zijn: Dumoulin en Roglic gaan vol voor de overwinning in de Tour tegen dat andere superblok van Ineos met enkele superknechten in steun. Dat lijkt me een zeer aannemelijk scenario en vandaar is de keuze van Dumoulin ook begrijpelijk.

   

  Als Dumoulin de voorbije weken alles op een rijtje heeft gezet, zal hij gedacht hebben: kan ik ooit de Tour winnen bij Sunweb? Dat hij kiest voor Jumbo-Visma, toont dat het antwoord op die vraag neen was. En dus kiest hij voor een nieuwe grootmacht. 

  De Plus, Bennett en Kruijswijk in de Tour.

  "Hopelijk verloopt afhandeling van contract goed"

  Hopelijk verloopt de afhandeling van het contract nu goed. Het is ongewoon in de wielersport dat contracten worden verbroken of afgekocht. Dan wordt het een zakelijk gesprek, geen amicale babbel. Dat wordt iets voor grote mensen en juristen.