Veel nipter kun je een koers niet winnen: Loetsenko doet het met 1 seconde

  Markus Hoelgaard behaalt zijn eerste profzege.

  Markus Hoelgaard behaalt zijn eerste profzege.

  Markus Hoelgaard (Uno-X Norwegian Development Team) heeft zijn eerste profoverwinning geboekt. De 24-jarige Noor was de beste in de slotetappe van de Noorse Arctic Race. Aleksej Loetsenko (Astana) is eindwinnaar van de rittenwedstrijd buiten categorie.

  Het sleutelmoment van de etappe van 165 kilometer tussen Lodingen en Narvik vormden de lokale rondes op het einde, met telkens een pittige beklimming.

   

  Daar werd duidelijk dat groene trui Mathieu van der Poel, sinds gisteren ziek, geen hoofdrol zou kunnen spelen. Hij speelde jojo en moest in de slotronde definitief lossen.     

   

  Leider Barguil en zijn uitdager Aleksej Loetsenko, die onderweg aan de bonificatiesprinten allebei secondes sprokkelden, namen het voortouw.

   

  Die bonificaties bleken in de eindafrekening van bijzonder groot belang. Loetsenko sprintte aan de finish in de strijd voor de derde plek en de daaraan verbonden boniseconden één secondje weg van de groep-Barguil en dat volstond net voor eindwinst.

   

  Het is voor Loetsenko al de 8e overwinning van het seizoen.

   

  Tussen de strijd voor de eindoverwinning in slaagde de Noor Hoelgaard er op de laatste helling in om weg te rijden van de favorietengroep. Hij kon op de streep nog net de tegenactie van zijn landgenoot Amund Grondahl Jansen afhouden.

  Tweets en video-tweets: