De Cauwer: "Ja, het moet veiliger, maar overacting is nergens voor nodig"

  José De Cauwer

  José De Cauwer was deze week commentator bij de BinckBank Tour.

  De renners hebben de voorbije dagen, met de dood van Bjorg Lambrecht nog vers in het achterhoofd, massaal hun beklag gedaan over de veiligheid in de BinckBank Tour. José De Cauwer nuanceert. "Je begint nu te denken dat je over elke steen of paaltje kunt vallen. Maar dat is niet waar, natuurlijk."

  "Laat me beginnen met te zeggen dat in elke wedstrijd verbeteringen mogelijk zijn: in de Tour, op het WK dat de UCI zelf organiseert of in een kermiskoers. Maar door de gebeurtenissen van de voorbije weken zijn de renners buiten de lijntjes gaan kleuren."

   

  "Iedereen heeft natuurlijk recht op een mening en we zijn het verplicht aan de renners om de koers zo veilig mogelijk te maken. Maar de val van Lambrecht was een totaal ander verhaal. Dat had niets met veiligheid te maken."

   

  "Plots staat nu ook Gianni Bugno op, de voorzitter van de rennersvakbond (hij vindt dat de BBT niet in de WorldTour thuishoort, red). Terwijl we hem 3 jaar niet gehoord hebben. Hij zou beter eerst eens komen kijken voor hij zijn mond opendoet."

  Plots staat ook Gianni Bugno op. Terwijl we hem 3 jaar niet gehoord hebben.

  José De Cauwer

  "Niet alle ongelukken zijn te vermijden"

  José De Cauwer is het met de renners wel eens dat veiligheid hoog op de agenda moet blijven staan. "Die uitstaande pootjes van de nadar bijvoorbeeld (zie foto onder), daar ben ik het wel mee eens."

   

  "De laatste 200 à 300 meter zou er nadar moeten staan met beschutting, zoals ze hier vandaag in Geraardsbergen ook gedaan hebben. Maar dan gebeurt er iets op 350 meter van de finish. Niet alle ongelukken zijn te vermijden."

   

  "We hebben hier net het plaatselijke parcours verkend en dan begin je naar alles te kijken: die steen daar, dat paaltje hier. Je denkt dat iemand uit de hemel zal vallen en daarop zal vallen. Maar dat is niet waar natuurlijk."

   

  "Er zijn vandaag ook veel kasseien. "Oei, kasseien", denken ze dan. En ze beginnen een beetje aan overacting te doen, ook in de ploegleidersauto. Maar zo mogen we niet beginnen te denken. Die renners zijn dit gewoon. Dit is nu eenmaal koersen op de openbare weg."