Guinee schorst Put levenslang voor corruptie en geeft hem monsterboete

  Paul Put

  Paul Put werd eerder al geschorst voor zijn aandeel in de zaak-Ye.

  De Ethische Commissie van de Guinese voetbalbond heeft ex-bondscoach Paul Put veroordeeld voor corruptie. Put heeft volgens zijn voormalige werkgever stafleden afgeperst om een deel van hun wedstrijdpremie aan hem af te staan.

  De verhalen over corruptie kwamen al naar boven toen Guinee bekendmaakte dat Paul Put was ontslagen na de teleurstellende Afrika Cup. Een onderzoek werd ingesteld door de Ethische Commissie van de bond en de conclusies van die commissie zijn nu vernietigend voor de Belgische coach.

   

  Put zou leden van zijn staf verplicht hebben om een deel van hun wedstrijdpremie aan hem af te staan. Hij zou trouwens zelf ook "slachtoffer" geweest zijn van soortgelijke praktijken, want Put moest op zijn beurt 10% van zijn salaris afstaan aan de vicevoorzitter van de bond, die 5 jaar geschorst wordt.

   

  Maar Put wordt dus zwaarder gestraft. Hij krijgt maar liefst 100.000 euro boete én een levenslange schorsing in Guinee. De wereldvoetbalbond FIFA zou die schorsing mogelijk kunnen uitbreiden naar een wereldwijde ban. Put is immers niet aan zijn proefstuk toe. Hij werd in België al eens geschorst voor zijn aandeel in de zaak-Ye. Hij kan tegen de straf van de Guinese bond wel nog in beroep gaan bij het Internationaal Sporttribunaal TAS.

  Put: "Ik ben zelf afgeperst"

  In een korte verklaring zegt Paul Put dat hij op zijn beurt onder druk werd gezet door vicevoorzitter Amadou Diaby. "Ik ben afgeperst door de eerste vicevoorzitter van de voetbalbond. Hij deed me geloven dat alles met de goedkeuring van de bond was geregeld. Daarom stapte ik erin mee."

  Het verdict van de Ethische Commissie