• pas verschenen
 • video
 • podcasts

  VIDEO: Stuurmanskunsten van BBT-peloton vermijden botsing met onwetende fietser op zebrapad

  " "

  Een persoon met een beperking stak nietsvermoedend de straat over.

  De renners hekelden gisteren de veiligheid van het parcours van de BinckBank Tour, maar de organisatie counterde die kritiek. Gelukkig kunnen de profs goed sturen. Dat blijkt uit opgedoken beelden van de rit van gisteren die Edward Theuns de wereld instuurde.

  Op het moment dat het voltallige peloton komt aanstormen, steekt een persoon met de fiets aan zijn hand doodgemoedereerd de straat over op het zebrapad. Een toeschouwer filmt het gebeuren.

   

  Als bij wonder gebeuren er geen ongelukken: alle renners kunnen de persoon ontwijken. Er wordt wel heel wat geroepen en getierd.

   

  De overstekende persoon zou iemand met een beperking zijn, die zich niet bewust was van het gevaar dat hij voor zichzelf en de renners veroorzaakte.

   

  Heel wat renners vragen zich af hoe ze dit zonder kleerscheuren zijn doorgekomen. Maar Marcus Burghardt, een BORA-man uit het peloton, vraagt respect voor de oversteker: "Ten eerste was het niet zijn fout en ten tweede zag ik dat hij een beperking had."

   

  Oliver Naesen leek niet akkoord te gaan met die gedachtegang, waarop Burghardt zijn visie nog wat duidde: "Als iemand, met een beperking of niet, daar kan oversteken is dat een veiligheidsgebrek van de organisatie. Zij zijn verantwoordelijk voor het afsluiten van de straten, de kruispunten, de zebrapaden enz."

  Beelden en tweets over het voorval:

  Burghardt vraagt respect en wijst naar organisatie:

  Lien Crapoen, vriendin van Theuns, is ook begaan met de oversteker: