• pas verschenen
 • video
 • podcasts

  Geslaagde rentree op de weg: Van der Poel oppermachtig in 1e rit in Noorwegen

  Mathieu van der Poel heeft op autoritaire wijze de eerste rit in de Arctic Race of Norway gewonnen. Steve Cummings werd in de slotkilometer opgepeuzeld en de Nederlander sprintte iedereen met gemak uit het wiel. Het was voor Van der Poel zijn eerste wedstrijd op de weg na enkele maanden mountainbiken. 

  Geen klassieke vroege vlucht in de eerste rit in Noorwegen, wel een ruime groep van 33 renners die zich op bijna 100 kilometer van de finish afscheurde van de rest. De voorsprong schommelde lang rond de minuut, maar na wat geflirt met een hergroepering werd duidelijk dat de winnaar toch in de eerste groep gezocht moest worden.

   

  De enige die nog uit de kopgroep kon wegspringen was Steve Cummings. Hij had onderweg al alle bergpunten gepakt, maar droomde ook van etappewinst. Zijn aanval leek kans op slagen te hebben, maar hij brak op 300 meter van de meet. 

   

  In de sprint was er niets te beginnen tegen Mathieu van der Poel. De Nederlander vergrootte met elke pedaalslag de kloof op de rest van het pak. Hij won autoritair voor landgenoot Van Poppel. De beste Belg was Benjamin Declercq op plaats 4.

   

  De zege van Van der Poel is nog indrukwekkender omdat het pas zijn eerste wegwedstrijd was sinds zijn zege in de Amstel Gold Race eind april. 4 dagen geleden won hij bovendien nog een wereldbekerwedstrijd mountainbike. Hij is ook de eerste leider in Noorwegen.

  "De leiderstrui houden, zal moeilijk worden"

  "Het was een zware wedstrijd", zei Van der Poel na de finish. "Het tempo lag de hele dag hoog, maar daar houd ik wel van. Op zo'n 7 of 8 kilometer van het einde had ik beslist dat ik moest wachten op mijn sprint. Ik had geen andere keuze. Maar ik heb mijn sprint perfect getimed."

   

  "Alle 4 de etappes winnen? Neen, daar ga ik niet voor. Het zal moeilijk worden om de leiderstrui te verdedigen, al zijn er wel al veel renners afgevallen voor het klassement door het grote gat tussen de eerste groep en het peloton."

  Uitslag rit 1

  1. Mathieu van der Poel (Ned) - in 3u45'14"
  2. Danny van Poppel (Ned) - z.t.
  3. Andrea Pasqualon (Ita)
  4. Benjamin Declercq
  5. Krists Neilands (Let)
  6. Jordi Warlop
  7. Enrico Gasparotto (Ita)
  8. Markus Hoelgaard
  9. Aleksej Loetsenko (Kaz)