Klopp: "Als wij zo goed hadden gespeeld als Frappart floot, was het 6-0"

  De Liverpool-coach zag een bepalende rol voor Firmino, Adrian en de vrouwelijke scheidsrechters.

  Het ging wellicht moeilijker dan verwacht, maar Liverpool heeft gisteren na penalty's de Europese Supercup in huis gehaald ten koste van Chelsea. Jürgen Klopp loofde invaller Firmino en doelman Adrian. En de Duitser had ook mooie woorden veil voor scheidsrechter Stéphanie Frappart, de eerste vrouw die zo'n topmatch leidde.

  Liverpool had het voorbije weekend op de openingsspeeldag met 4-1 van Norwich gewonnen, Chelsea ging met 4-0 onderuit bij Manchester United. Maar wie een walk-over van de Champions League-winnaar had verwacht, kwam bedrogen uit.

   

  De match was in evenwicht, Liverpool kon niet bekoren en Chelsea kwam na een dik half uur op voorsprong langs Giroud. Klopp greep in bij de rust en bracht Firmino in de plaats van de bleke Oxlade-Chamberlain. Met het vaste trio Firmino-Mané-Salah was Liverpool plots wél dreigend.

   

  "De inbreng van Bobby (Firmino, red) maakte een groot verschil", reageerde Klopp na de match: "Hij is uniek op zijn positie. Ik wilde hem niet zo lang gebruiken. Hij was niet klaar, maar ik moest hem laten invallen. We moesten er alles aan doen om gelijk te maken. Het was een moeilijke match voor beide teams, maar uiteindelijk winnen wij. En dat is wat telt."

   

  Niet alleen Firmino speelde een hoofdrol, maar ook Adrian. De tweede doelman, in allerijl bij West Ham gehaald toen Simon Mignolet naar Club Brugge verkaste, profiteert van de blessure van Allison. Hij mocht tegen Norwich al invallen en pakte gisteren de 5e penalty van Chelsea.

   

  Klopp: "Adrian is niet alleen geniaal op het veld, maar ook een persoonlijkheid in de kleedkamer. Bij de rust was hij wellicht zelfs sterker dan ik! Dit verdient hij. Zijn prestatie over meer dan 120 minuten was ongelooflijk en zijn strafschopredding zette de kroon op het werk."

  Het vrouwelijke trio van Stéphanie Frappart, met 4e ref Cuneyt Cakir.

  "De vrouwelijke scheidsrechters deden wat ze moesten doen, ze waren heel goed"

  Over de ref en haar vrouwelijke assistenten had Klopp ook niets dan goeds te vertellen: "Ik heb hen na de match gezegd dat als wij zo goed gespeeld hadden als zij hadden gefloten, we dan met 6-0 hadden gewonnen."

   

  "Ze waren echt heel goed. Er lag heel wat druk op hen voor dit historische moment. Ze zijn kalm gebleven en hebben gedaan wat ze moesten doen. Ik kan niet meer respect hebben voor Stéphanie Frappart."

   

  Frappart - met haar collega's Michelle O'Neille en Manuela Nicolosi - is de eerste vrouw die zo'n topmatch in handen kreeg. De 35-jarige fluit al sinds 2014 in de Ligue 2 en in april debuteerde ze ook in de Ligue 1. Dit seizoen zal ze permanent in de Franse eerste klasse acteren.

   

  De arbiter van de WK-finale bij de vrouwen is wel niet de eerste vrouw ooit die een Europese mannenmatch dirigeerde. Tussen 2004 en 2009 kwam de Zwitserse Nicole Petignat 3 keer in actie in de voorronde van de UEFA-cup. 

  1. 36' - Doelpunt - Olivier Giroud (0 - 1)
  1. 85' - Geel - Jordan Henderson
  2. 85' - Verv. Andreas Christensen door Fikayo Tomori
  3. 79' - Geel - César Azpilicueta
  4. 74' - Verv. Christian Pulisic door Mason Mount
  5. 74' - Verv. Olivier Giroud door Tammy Abraham
  6. 64' - Verv. James Milner door Georginio Wijnaldum
  7. 48' - Doelpunt - Sadio Mané (1 - 1)
   1. 103' - Verv. Sadio Mané door Divock Origi
   2. 101' - Verv. Mateo Kovacic door Ross Barkley
   3. 101' - Doelpunt strafschop - Jorginho (2 - 2)
   4. 95' - Doelpunt - Sadio Mané (2 - 1)
    1. 107' - Geel - Trent Alexander-Arnold
    36'goalOlivier Giroud0 - 1
    48'goalSadio Mané1 - 1
    95'goalSadio Mané2 - 1
    101'penalty goal Jorginho2 - 2