• pas verschenen
 • video
 • podcasts

  IN BEELD: Hermans slaat dubbelslag op berg in Utah en eert Lambrecht

  Ben Hermans heeft een knap nummer opgevoerd in de eerste zware bergrit in de Ronde van Utah (2.BC). De Belg van Israel Cycling Academy kwam solo aan op de Powder Mountain en is de nieuwe leider. Hermans reed met een rouwband ter ere van Bjorg Lambrecht en wees naar de hemel bij zijn aankomst. 

  De finish van Hermans:

  Hermans rijdt er iedereen af op de slotklim van 11,8 km aan 9,7 procent

  De Ronde van Utah, tussen de Amerikaanse natuurparken ter plekke, ligt Hermans. Vorig jaar werd onze 33-jarige landgenoot er tweede achter de Amerikaan Sepp Kuss. Dit jaar is hij op weg naar meer.

   

  Hij greep de macht in de tweede etappe van 138 km van Brigham City naar de top op 2.705 meter hoogte van Powder Mountain, waar de laatste meters onverhard waren. Hermans sloeg toe op de zware slotklim van 11,8 kilometer aan gemiddeld 9,7 stijgingspercentage, waarbij hij iedereen ter plaatse liet. De laatste die kraakte was de Canadees James Piccoli, die twee dagen geleden de proloog had gewonnen.

   

  Hermans liet Piccoli achter op 3,2 km van de streep en kwam met 20 seconden voorsprong over de finishlijn. De Deen Niklas Eg was een goeie derde 15 seconden verderop. De Amerikanen Peter Stetina en Joe Dombrowski vervolledigden de top 5.

   

  Thuisrijder Lawson Craddock verloor minuten op de klim en moest zijn leiderstrui afstaan aan Hermans. In de stand telt Hermans 26 tellen minder dan Piccoli. Hermans droeg zijn zege op aan de betreurde Bjorg Lambrecht.

   

  Opmerkelijk: Hermans is de enige Belgische deelnemer in Utah. Vandaag/donderdag is er een rit van 138 km van Antelope Island Park naar North Salt Lake. De Ronde van Utah eindigt zondag.

  Hermans: "Eerste keer in het geel"

  Het is niet de eerste keer dat Hermans wint op de top van een berg en een leiderstrui mag aantrekken. Hij geeft er een interview aan zijn team: "Dit is wél de eerste keer dat ik geel mag aantrekken, normaal is het rood', grapte onze tevreden landgenoot.

   

  "Het was een brutale klim naar 2.700 meter hoogte. Ik wou wachten tot het laatste moment om aan te vallen. Maar op 5 à 4 km van de top zag ik dat Piccoli in de problemen zat, dus ging ik aan. Ik moest dan wel nog 400 à 500 meter hoogte overwinnen en het blijven volhouden. Dat was heel pijnlijk." 

   

  "Op een gewone klim kun je aanvallen, wat herstellen en dan je ritme vinden. Maar op deze hoogte zit je altijd tegen je limiet aan. Dat zorgt voor heel wat pijn tot de top."

   

  Hermans hoopt zijn trui tot zondag te houden. "Het lijkt niet zo moeilijk om de race te controleren, maar morgen liggen er bijvoorbeeld in de finale wel enkele pittige hellingen. We hebben nog goeie klimmers in het team om de race te controleren. Anderzijds moet ik ook nog maar enkele jongens in het oog houden, want de verschillen zijn al groot."

   

  Pro memorie: 5 jaar geleden werd Hermans 2e op de Powder Mountain, nu wint hij. Vorig jaar won de Belg op Kitzbüheler Horn in de Ronde van Oostenrijk, dit jaar was hij er ook de beste op de Grossglockner. Hij heeft dus een afspraak met zeges op bekende bergen.

  Klassementen:

  Uitslag rit 2:
  1. Ben Hermans, 138 km in 3u37'44"
  2. James Piccoli (Can) op 20"
  3. Niklas Eg (Den) - 35"
  4. Peter Stetina (VS) - 58"
  5. Joe Dombrowski (VS° - 1'26"

  Stand na rit 2:
  1. Ben Hermans, in 7u10'07"
  2. James Piccoli (Can) op 26"
  3. Niklas Eg (Den) - 52"
  4. Peter Stetina (VS) - 1'10"
  5. Joe Dombrowski (VS) - 1'33"

  Meer beelden van de wedstrijd: