• pas verschenen
 • video
 • podcasts

  Amerikaanse wereldkampioenes trekken naar rechter voor gelijk loon

  De Amerikaanse vrouwen behoren al jaar en dag tot de wereldtop in het voetbal.

  De Verenigde Staten won vorige maand het WK vrouwenvoetbal in Frankrijk.

  Het Amerikaanse nationale vrouwenteam, dat vorige maand het WK voetbal in Frankrijk won, stapt naar de rechtbank tegen de Amerikaanse federatie (USSF). Ze eisen hetzelfde loon als hun mannelijke collega's. Deze demarche komt er, nadat de onderhandelingen met de bond op niets uitgedraaid waren.

  Woordvoerster Molly Levinson verspreidde een communiqué aan de Amerikaanse media: "We begonnen vol hoop aan de bemiddeling met vertegenwoordigers van de bond. We moeten vandaag evenwel concluderen dat de meetings zijn uitgedraaid op een grote teleurstelling."

   

  "De voetbalbond is vastberaden om door te gaan met fundamenteel discriminerende arbeidsomstandigheden. We willen al onze fans, sponsors en collega's overal ter wereld laten weten dat we niet ontmoedigd zijn en uitkijken naar de rechtszaak."

   

  Het dispuut dateert van maart, toen 28 Amerikaanse speelsters - onder wie vedetten Megan Rapinoe en Alex Morgan - tegen de USSF een rechtszaak aanspanden wegens genderdiscriminatie. Ze vinden het onrechtvaardig dat ze minder verdienen dan hun mannelijke collega's, die bovendien heel wat minder succesvol zijn.

   

  Eind juli maakte USSF-baas Carlos Cordeiro in een brief bekend dat de bond tussen 2010 en 2018 34,1 miljoen dollar (ongeveer 30 miljoen euro) aan salarissen en premies betaalde aan het vrouwenteam tegenover 26,4 miljoen dollar (ongeveer 24 miljoen euro) aan het mannenteam. Rapinoe en co betwisten die cijfers.

   

  De VS-vrouwen veroverden op 7 juli hun vierde wereldtitel. Ze versloegen in de finale in Lyon Nederland met 2-0.