"De Red Lions mogen enkel tevreden zijn met Europees goud"

  Na de wereldtitel in India willen de nationale hockeymannen nu voor eigen publiek scoren.

  Nog een dag en in Antwerpen gaat het Europees kampioenschap hockey van start. Veroveren de Red Lions een half jaar na de wereldtitel ook de Europese titel? Onze commentator Eddy Demarez blikt vooruit naar het toernooi.

  1) De topfavoriet: België

  Eddy Demarez: "Belangrijk was om fris aan het toernooi te beginnen. Met de Pro League hebben de Red Lions tot eind juni gespeeld. Na enkele weken rust voelen ze zich weer klaar voor de strijd."

   

  "En voor een fris België telt alleen de Europese titel. Zeker voor eigen publiek in Antwerpen mogen de Lions enkel tevreden zijn met goud."

   

  "Twee jaar geleden hebben ze Nederland met 5-0 vernederd op eigen terrein, maar in de finale gaven ze wel een 2-0-voorsprong uit handen. Dat kwam vooral omdat de Red Lions een maand later World League hadden gespeeld, in Zuid-Afrika dan nog. Nu komen ze met gelijke wapens aan de start van het toernooi", weet onze commentator.

  2) De uitdagers: onze buren

  "Een nederlaag tegen Nederland of Duitsland is niet uitgesloten voor de Belgen, maar de laatste jaren hebben ze wel op belangrijke momenten bijna altijd van onze buren gewonnen", vertelt Eddy Demarez.

   

  "In de groepsfase van de Pro League verloren de Red Lions van Nederland, maar in de halve finales gingen ze wel over de knie. Dat is een psychologisch voordeel."


  "Duitsland daarentegen speelt erg georganiseerd. Daar hebben de Belgen het vaak moeilijker mee dan tegen Nederland. In de Pro League hebben de Lions er met 0-8 gewonnen en reken maar dat de Duitsers revanche willen nemen in Antwerpen. Fysiek is de Mannschaft ijzersterk. Pas als ze op de bus zitten, heb je de match gewonnen", lacht onze commentator.

   

  Engeland rekent Demarez niet meteen tot de uitdagers. "Om het met de woorden van Cruijff te zeggen: "Je kan er niet van verliezen, maar ze kunnen wel van je winnen." Omdat de Engelsen heel geduldig en heel stevig verdedigen. En dan komen ze er plots een keer uit om te scoren."

  Fysiek is de Mannschaft ijzersterk. Pas als de Duitsers op de bus zitten, heb je van ze gewonnen.

  Eddy Demarez

  3) De sterspeler van het EK: Arthur Van Doren

  Eddy Demarez: "Voor de smaakmakers van het toernooi moet je vooral in de Belgische ploeg zijn. Arthur Van Doren mag zich niet voor niets de beste speler ter wereld noemen. Hij hoort thuis in de categorie van Teun de Nooijer, de beste Nederlander ooit."

   

  "Van Doren kan alles: hij ziet alles, hij redt zich uit hopeloze situaties en hij verliest nooit een bal. De bal kleeft aan zijn stick. Van Doren is een klasse apart op het hockeyterrein. En dat terwijl hij net voor de verdediging speelt."


  "Naast hem maken ook Wegnez, Gougnard en De Sloover kans op de MVP-titel. Die laatste valt misschien minder op, omdat hij achterin speelt en erg sober speelt."

  hockeyspeler Arthur Van Doren in actie

  "Arthur Van Doren hoort thuis in de categorie van Teun de Nooijer, de beste Nederlander ooit."

  4) Om naar uit te kijken: de matchen van Nederland

  Eddy Demarez: "Naast de wedstrijden van de Belgen kan ik je ook die van Nederland aanraden. Oranje wil mooi hockey spelen. Ze vallen aan, creëren kansen en scoren. Bovendien zullen er in Antwerpen ook veel Nederlandse fans in de tribunes zitten."

  5) De top 3

  1. België
  2. Nederland
  3. Duitsland

   

  Eddy Demarez: "Met een finale tegen Nederland teken ik voor het ideale scenario in Antwerpen. En als de Red Lions die winnen, is het ticket voor Tokio 2020 ook binnen."

  Eddy Demarez

  Eddy Demarez verzorgt de komende dagen het commentaar vanuit Antwerpen.

  EK hockey in Antwerpen (mannen)

  Finale
  België Spanje 5-0
  Match om het brons
  Nederland Duitsland 4-0
  Halve finales
  Nederland Spanje 3-4
  België Duitsland 4-2
  Groep A
  België Spanje 5-0
  Engeland Wales 2-2
  Spanje Wales 5-1
  Engeland België 0-2
  Spanje Engeland 2-2
  België Wales 6-0
  Stand in groep A
      M W G V +/- ptn
  1. België 3 3 0 0 13-0 9
  2. Spanje 3 1 1 1 7-8 4
  3. Engeland 3 0 2 1 4-6 2
  4. Wales 3 0 1 2 3-13 1
  Groep B
  Duitsland Schotland 9-0
  Nederland Ierland 5-1
  Ierland Schotland 3-3
  Duitsland Nederland 2-3
  Ierland Duitsland 0-5
  Nederland Schotland 6-0
  Stand in groep B
      M W G V +/- ptn
  1. Nederland 3 3 0 0 14-3 9
  2. Duitsland 3 2 0 1 16-3 6
  3. Ierland 3 0 1 2 4-13 1
  4. Schotland 3 0 1 1 3-18 1

  De wedstrijden van de Red Lions kunt u allemaal rechtstreeks bij Sporza volgen.

  Ook de vrouwen werken hun EK af in Antwerpen. Lees hier de voorbeschouwing van het vrouwentoernooi van Eddy Demarez.