• pas verschenen
 • video
 • podcasts

  "Voor het Duitse voetbal zou het goed zijn als Dortmund kampioen wordt"

  Worden dit de hoofdrolspelers in de Bundesliga dit seizoen?

  Landskampioen Bayern München trapt vanavond de Bundesliga op gang tegen Hertha Berlijn. Wordt het een nieuwe titel voor de Rekordmeister of kan Borussia Dortmund - met Thorgan Hazard - er dit jaar wel een stokje voor steken? Jacques Sys, hoofdredacteur van Sport/Voetbalmagazine en volger van het Duitse voetbal, blikt vooruit.

  "Dortmund heeft zich beter versterkt dan Bayern en er is meer sereniteit"

  "In het verleden was het altijd de vraag of het weer Bayern München tegen de rest zou worden, dat is nu niet zo. Nu zal het eerder Bayern tegen Borussia Dortmund worden, en dan al de rest. Zo blijft het een competitie op twee snelheden, maar met Dortmund dat veel dichter tegen Bayern aanleunt. Sterker zelfs, meer mensen denken dat Dortmund kampioen zal worden. Ik ook."

   

  "Borussia Dortmund heeft zich in elk geval het best versterkt, vooral met de transfer van Mats Hummels. Die moet de verdediging stabiliseren. Dat was toch een beetje het probleem van Dortmund vorig jaar. Het slikte 44 goals en verloor veel kopbalduels. Hummels brengt heel veel ervaring en leiderschap mee. Daarnaast hebben ze ook nog andere spelers gehaald zoals Thorgan Hazard en Julian Brandt. Ze hebben een heel brede kern met veel variatiemogelijkheden. Er zijn 25 spelers en het zal er voor de trainer vooral op aankomen om iedereen tevreden te houden."

   

  "Dan heb je Bayern München. Die club is relatief rustig geweest op de transfermarkt. Het bouwt op automatismen van vorig jaar. Ze moeten nochtans spelers als Robben en Ribery vervangen. Ze hebben wel Ivan Perisic aangetrokken voor de flanken. Maar de transfers die een paar maanden geleden aangekondigd werden, die grote namen, die zijn er nog niet gekomen. Er wordt wel nog over Coutinho gesproken. Die zou iets kunnen opvullen. Ze hebben ook een hele tijd met Leroy Sané gesproken, maar die is nu geblesseerd dus dat zal ook niet doorgaan."

   

  "Het zal moeten blijken of wat ze nu in huis hebben voldoende is. Het flankenspel is niet onbelangrijk bij Bayern. Kingsley Coman op links, die moet het nog bewijzen. Ze hebben Robert Lewandowski kunnen houden, ze hebben Thomas Müller, ... Lucas Hernandez zal wel zeker een versterking zijn en ze hebben ook nog Benjamin Pavard gehaald bij Stuttgart. Maar in vergelijking met Dortmund is het mager."

   

  "Bovendien heeft Bayern ook wat interne problemen. Uli Hoeness heeft aangekondigd dat hij geen kandidaat meer is om voorzitter te worden. Daar moet ook een oplossing komen. Het gaat ook niet goed tussen de sterke mannen Hoeness en Karl-Heinz Rummenigge. Gaat dat op de ploeg afstralen? Bij Dortmund is er gewoon veel meer sereniteit. Het is meer dan ooit een merk geworden in het Duitse voetbal."

  Zien we dit beeld dit seizoen niet?

  "De enige club die zich zou kunnen moeien, is RB Leipzig"

  Zou er toch nog een derde hond met het been kunnen gaan lopen? "Als er een ploeg is die zich kan moeien, dan is het Leipzig. Daar zit nu met Julian Nagelsmann een zeer beloftevolle trainer. Hij zorgt voor een nieuwe wind. Zijn spelers hebben al videoanalyses gekregen op hun gsm. Iedereen moet over het spel nadenken. Met Timo Werner hebben ze een heel sterke aanvaller, maar hij weet nog niet of hij zal blijven."

   

  "Voor de rest moet je afwachten. Borussia Mönchengladbach lijkt me niet echt versterkt. Het Leverkusen van Peter Bosz is degelijk, maar niet van die aard om die grote twee het vuur aan de schenen te leggen."

   

  Wie moet er aan de andere kant van de tabel vrezen voor degradatie? "Toch vooral de ploegen die net gepromoveerd zijn. In de eerste plaats heb je FC Keulen, toch een zeer woelige club. Dan heb je Paderborn. Dat is financieel een zeer beperkte ploeg met een klein stadion. En interessant vind ik vooral een echte nieuweling: Union Berlijn."

   

  "Dat is een zeer speciale club, een echte cultclub. Ze hebben zich altijd afgezet tegen het commerciële voetballandschap, maar ze zijn toch gepromoveerd. Ook Union Berlijn heeft een klein stadion. Ze kijken er heel erg uit naar de derby tegen het grote Hertha, het laatste weekend van oktober."

  Het wordt interessant om te zien hoe een echte nieuwkomer het doet. Union Berlijn is een speciale club, een cultclub.

  Jacques Sys

  "Hazard heeft zeker het potentieel om een basisspeler te worden bij Dortmund"

  Er lopen ook wel wat Belgen rond in de Bundesliga. Bij Dortmund spelen Rode Duivels Axel Witsel en Thorgan Hazard. "Ik denk wel dat Dortmund een goeie club is voor Hazard. Ze spelen offensief voetbal, bij momenten overrompelend. Witsel heeft daar als bindmiddel meteen zijn plaats in gevonden, al was hij in de terugronde iets minder dan in de heenronde."

   

  "Maar de concurrentie zal voor Hazard enorm zijn in Dortmund. Hij zal zich niet veel mindere matchen kunnen veroorloven. Maar hij heeft zeker het potentieel om er een basisplaats te krijgen."

   

  "Voor Koen Casteels wordt het een nieuw seizoen in de anonimiteit bij Wolfsburg. Die zal meedraaien in de middenmoot. Bij Keulen is het interessant om te zien of Sebastiaan Bornauw en Birger Verstraete een plaats gaan vinden in het eerste elftal. Ik ben benieuwd." 

   

  Resten nog Benito Raman en Dodi Lukebakio. Zij speelden goed samen bij Fortuna Düsseldorf, maar trokken allebei naar andere oorden. "In Düsseldorf hebben ze ook vaak niet gespeeld door onvoldoende prestaties. Ze hebben dan wel hun draai gevonden en nu zetten ze beiden een stap hogerop. De vraag is of ze met die druk om zullen kunnen? Dat is moeilijk te voorspellen." 

   

  "Raman komt bij Schalke 04 terecht in een heel woelige club. Kan hij dat? En voor Lukebakio is het helemaal een nieuwe stap. Hertha Berlijn is een ploeg die enorm door de boulevardpers gevolgd wordt. Daar wachten ze al lang op de titel. Is die club een stapje te hoog voor hem? Dat zal moeten blijken."

  De voorspelling van Sys: Borussia Dortmund pakt de titel

  "Ik kan er naast zitten, maar ik denk dat Borussia Dortmund de titel pakt. En ik hoop dat ook wel. Niet uit sympathie voor die club, maar omdat het beter zou zijn voor het Duitse voetbal. Die hegemonie van Bayern mag eens doorbroken worden. Dortmund is - net als Bayern - een club die goed bestuurd wordt en er is veel sfeer in het stadion. De sleutel wordt om de brede kern tevreden te houden." 

  Jacques Sys (Sport/Voetbalmagazine) volgt het Duitse voetbal op de voet.