Voetbalglobetrotter René Taelman (74) is overleden

  René Taelman

  René Taelman leerde de kneepjes van het vak van Georges Heylens.

  De Belgische voetbalwereld is met René Taelman een van zijn bekendste ambassadeurs van het spelletje verloren. Na passages bij o.a. Aalst, Seraing en Cercle begon hij aan een 25-jarige voetbalodyssee doorheen Afrika en het Midden-Oosten.

  Brusselaar René Taelman speelde zelf als voetballer niet op hoog niveau, maar koos in plaats daarvan voor een carrière in de journalistiek. Daarnaast leerde hij de kneepjes van het trainersvak als assistent van Georges Heylens bij Seraing, de club waar hij tussen 1981 en 1984 zelf hoofdcoach was. In België was hij daarnaast ook nog kortstondig trainer bij Aalst, Cercle Brugge en Doornik.

   

  In 1985 nam zijn carrière plots een andere wending, toen hij in Congo (toen Zaïre) trainer werd van FC Kalamu. Het was de start van een trektocht langs voornamelijk clubs uit Afrika en het Midden-Oosten. Hij was ook bondscoach van Benin en Burkina Faso. Met die laatste club nam hij deel aan de Afrika Cup in 2000.

   

  Taelman laat naast 3 kinderen ook een tiental boeken na, waaronder een boek over keeperstrainingen met Michel Preud'homme en zijn memoires, toepasselijk getiteld "De exotische avonturen van een voetbaltrainer".

  1984: reportage over René Taelman bij Seraing (Extra Time)