• pas verschenen
 • video
 • podcasts

  Red Lions: "Zenuwen voor eigen volk? Honger is een meer correcte term"

  De Red Lions zijn klaar voor het EK.

  Vrijdag beginnen de Belgische hockeymannen aan hun week van de waarheid. Op het EK in Antwerpen mogen de Red Lions in principe alleen maar met goud tevreden zijn. "We hebben superveel vertrouwen in onszelf. We weten dat het heel moeilijk zal worden, maar we hopen zo ver mogelijk te geraken. Iets anders zou een teleurstelling zijn."

  Bondscoach: "In de finale ligt het ticket voor de Spelen voor het grijpen"

  De Red Lions wonnen vorig jaar het WK en gaan nu in eigen land op zoek naar hun eerste Europese titel. Hoe gaan de Belgen om met die status? "We beseffen dat we het EK nog nooit gewonnen hebben en proberen dus iets te doen wat nog nooit gelukt is", opent bondscoach Shane McLeod. 

   

  "Of we dan nerveus zijn? Ik zou het meer over honger hebben. Thuis spelen zorgt natuurlijk voor druk, maar als het over het winnen van het EK gaat, dan is honger een meer correcte term. Maar het is heel speciaal om in je thuisland te spelen voor veel fans. Dat zijn we niet gewoon."

   

  De Belgen wonnen al het WK, gaan nu op zoek naar de Europese kroon en kunnen volgend jaar ook op de Spelen weer een gooi doen naar het goud. "Of we daar al aan denken? Wij niet, maar de journalisten wel."

   

  "Het is vooral belangrijk om hier de finale te halen. Daar ligt het ticket voor de Spelen voor het grijpen en je hebt dan bovendien weer meer finale-ervaring." De winnaar van het EK mag rechtstreeks naar de Spelen.

  Briels: "Het publiek kan vleugels geven aan een ploeg"

  Thomas Briels schuift de favorietenrol niet weg. "Het is de eerste keer dat we als wereldkampioen een groot toernooi mogen aanvatten. En we spelen thuis. Ik denk dat we zeker bij de favorieten horen, maar op Australië en Argentinië na zitten alle toppers in dit toernooi."

   

  "Het is zoals de Spelen en het WK: je moet echt pieken op het juiste moment. We doen er alles aan om klaar te zijn."

   

  "Of we nerveus zijn? Neen, het wordt echt leuk. We hebben in het buitenland veel grote toernooien gespeeld voor duizenden Nederlanders en Indiërs. We hebben al gezien dat zo'n publiek vleugels kan geven aan een ploeg."

   

  "We hebben superveel vertrouwen in onszelf. We weten dat het heel moeilijk zal worden, maar we hopen zo ver mogelijk te geraken. Iets anders zou een teleurstelling zijn."

  Van Aubel: "Duitsland speelt heel sterk"

  "Dan zal ik ook maar zeggen dat ik geen zenuwen heb, zeker?", glimlacht Florent van Aubel. "We kunnen niet wachten om er aan te beginnen."

   

  Nederland en België zijn de topfavorieten, maar net als de bondscoach vlakt Van Aubel geenszins de Duitsers uit. "Ze staan 7e op de wereldranglijst, maar ze moeten veel hoger staan. Ze spelen heel sterk. En ook Engeland en Spanje zijn altijd goed."

   

  "Je ziet dat iedereen er veel zin in heeft. Dit EK is heel belangrijk, want de winnaar krijgt een rechtstreeks ticket voor de Spelen. En over 1 jaar zitten we in Tokio. Of moeten we daar toch zitten."