Belgen ambitieus voor EK jumping: "We zijn het sterkste land ter wereld"

  Jos Verlooy

  Jos Verlooy hoopt op een sterke prestatie met zijn paard Igor.

  De Belgische springruiters gaan op het EK in Rotterdam (19-25 augustus) niet alleen op zoek naar eremetaal, maar ook naar een olympisch ticket. De resultaten van de voorbije weken doen alvast het beste verhopen, ook bij de ruiters zelf.

  België presteerde op de grote toernooien de voorbije jaren erg wisselvallig, maar voor het EK in Rotterdam zijn de ambities steil. Grégory Wathelet, Jérôme Guéry (als vervanger van Niels Bruynseels), Jos Verlooy en Pieter Devos zullen ons land vertegenwoordigen in Nederland.

   

  "Het hoofddoel voor mij en het team is om de Spelen in Tokio te halen", zegt Verlooy, hiermee hopend de ontgoocheling van Rio - waar België als ploeg afwezig was - door te spoelen. "België mag op de Spelen niet ontbreken. We zijn op dit moment het sterkste land. Elke week wint er wel ergens een Belg op een wedstrijd van het hoogste niveau."

   

  De 23-jarige Jos Verlooy gooide een jaar geleden al hoge ogen met zijn paard Igor. "Toen maakte ik nog een paar foutjes uit onervarenheid, maar nu weet ik de knoppen al wat meer staan en heb ik mijn paard al beter leren kennen. Het paard zelf leert ook beter om te gaan met de omstandigheden: hogere hindernissen, meer publiek,... Hopelijk zorgt dit voor een goed resultaat. Het gevoel is alvast goed."

  Devos: "Doen wat we elke week doen, maar dan op EK"

  Pieter Devos rijgt dit jaar de topprestaties aan elkaar. Hij is op de 7e plaats dan ook de beste Belg op de wereldranglijst. "De laatste 3 jaar heeft België bewezen dat het een heel, heel sterk jumpingland is."

   

  Toch was het in het verleden toch ook regelmatig net niet voor ons land. "Je bent nog altijd bezig met levende dieren. Je weet niet altijd hoe de paarden zullen reageren. Dat is een onzekere factor die wat moet meezitten. We moeten gewoon doen wat we elke week doen, maar dan op het EK zelf."