Klopp: "Vrouwelijke ref is slimme beslissing, ik zal me zo goed mogelijk gedragen"

  Stéphanie Frappart is een 35-jarige Française: "Ik ben niet bang."

  "Een historisch moment", zo noemen de coaches Liverpool-Chelsea in het Besiktas-stadion in Istanbul van vanavond. De Europese Supercup tussen de Champions League- en Europa League-winnaar wordt immers gefloten door een vrouw: "Ik ben niet bang", zegt de Française Stéphanie Frappart (35).

  Frappart maakt vanavond haar opwachting met haar vaste assistenten: haar landgenote Manuela Nicolosi en de Ierse Michelle O'Neill. De 4e ref is de Turk Cuneyt Cakir. Eerder floten vrouwen al mannenwedstrijden, maar het is de eerste keer dat een vrouw dergelijke topmatch in goede banen moet leiden.

   

  De twee coaches van vanavond vinden de aanduiding van Frappart alvast een goede zaak. "Eindelijk, het werd tijd", duimde Liverpool-coach Jürgen Klopp voor haar. "Ik ben blij dat ik deel uitmaak van dit historische moment. Het is een slimme beslissing om vrouwen een heel belangrijke match te laten fluiten. Het is de eerste keer, maar hopelijk niet de laatste."

   

  "Ik ben ervan overtuigd dat we de wedstrijd niet moeilijker zullen maken voor de officials dan het al zal zijn. Ik zal mij zo goed mogelijk gedragen, anders zal mijn moeder kwaad zijn", kon er een grapje af bij de Duitser.

   

  Ook zijn Chelsea-collega  Frank Lampard kijkt uit naar het optreden van Frappart: "Dit is historisch en een stap in de goeie richting. De aandacht voor het vrouwenvoetbal kwam traag op gang, maar nu zetten we stappen. We keken de voorbije zomer met z'n allen naar het WK voor vrouwen, het respect en de belangstelling voor het spelletje groeit. Er is nog een lange weg te gaan, maar dit is al een enorm belangrijk moment."

  V.l.n.r.: Michelle O'Neille, 4e ref Cuneyt Cakir, Stéphanie Frappart en Manuela Nicolosi.

  Frappart: "Ik ben niet bang"

  Frappart blijft rustig bij alle belangstelling: "Wij moeten tonen dat we op fysiek, technisch en tactisch vlak hetzelfde zijn als de mannen. Ik ben daar niet bang voor. Voor mij verandert er niets. En voor mijn collega's ook niet. Er is niet zoveel verschil, want voetbal blijft voetbal. De regels zijn dezelfde, dus ik zal hetzelfde doen als bij een vrouwenmatch."

   

  Frappart was in juni ook al de eerste vrouw die een mannenmatch uit de Franse competitie floot. En samen met haar assistenten leidde ze ook de finale van het WK voor vrouwen. "Natuurlijk is mijn leven veranderd omdat ik nu over de hele wereld meer bekend ben."

   

  Vierde ref Cuneyt Cakir steunt het trio voluit: "Ze zijn moedig en zullen niet aarzelen om onpopulaire beslissingen te nemen."

  Virgil van Dijk: "Geslacht speelt geen rol"

  Virgil van Dijk is een van de sterkhouders bij Europees clubkampioen Liverpool. Hij ziet ook geen graten in het vrouwelijke arbitragetrio: "Geslacht speelt geen rol", vertelde de Nederlander op de persconferentie voor de match. "Als de kwaliteit er is - en die is er, anders zou ze niet aangeduid worden - is dat niet relevant."

   

  "Als je naar haar cv kijkt: ze heeft al zo'n goeie matchen gefloten. Dan is dit wellicht de juiste beslissing."