Casse: "Ik ga voor WK-goud", Van Tichelt: "Ik voor medaille"

  " "

  Dirk Van Tichelt (l) en Matthias Casse (r).

  Eind augustus is het WK judo in de Japanse hoofdstad Tokio. De Belgische selectie legt in Wilrijk de laatste hand aan de voorbereiding. Sporza sprak in het topsportcomplex met 2 medaillekandidaten: Europees kampioen Matthias Casse en Dirk Van Tichelt, die voor het eerst na zijn gescheurde kruisband in actie zal komen.

  Casse won in juni goud op het EK in de klasse tot 81 kg. De 22-jarige judoka mikt nu opnieuw op het allerhoogste. "Ik denk iedereen te kunnen kloppen. Ik ga voor niks minder dan goud."

   

  Om nog iets anders is het WK ook belangrijk voor Casse: "Er zijn enorm veel punten te verdienen voor de selectie voor de Spelen in Tokio 2020."

   

  De 13 jaar oudere Van Tichelt (-73 kg) is niet verbaasd over die uitgesproken ambitie: "Natuurlijk mag hij dat zeggen. Dat is ook logisch als je 4e staat op de wereldranking."

   

  Ook coach Mark van der Ham ziet kansen voor Casse: "De voorbereiding ging echt goed. Maar de bezetting is wel enorm sterk, er zijn heel veel potentiële medaillewinnaars."

   

  Momenteel kriebelt het nog niet echt bij Casse: "Eens we daar zijn, zal dat meer komen. Dan zijn we in het land van het judo en zal de goesting enorm zijn."

   

  "Ik heb de voorbije jaren laten zien dat ik op elk toernooi kan presteren", aldus de juniorewereldkampioen van 2017. "De kampioenschappen zijn hét piekmoment. De voorbereiding loopt goed en ik sta scherp. Een jaar voor de Spelen mogen we aantreden in de olympische zaal. Het zal goed zijn om dat al eens mee te kunnen maken."

  Ik denk iedereen te kunnen kloppen.

  Matthias Casse

  Van Tichelt: "Mik toch op medaille, want laatste stage ging heel goed"

  Het verhaal van Dirk Van Tichelt, goed voor brons op de Spelen van Rio in 2016, is helemaal anders. Hij scheurde in januari zijn voorste kruisband, het WK is zijn eerste competitie. Toch spreekt hij ook van een medaille.

   

  "Het gaat vrij goed met mij. Ik ging voor het eerst in mijn carrière onder het mes, dat was weer eens iets anders. Maar ik heb die periode heel goed doorstaan en mijn stages gingen veel beter dan verwacht. Het WK was mijn doel en dat is gelukt. Al bij al ging alles vrij vlot en vrij snel."  

   

  "Aanvankelijk wou ik in Japan gewoon meedoen en hopen op een paar goede rondes, maar die ambitie stel ik bij", verduidelijkt de ancien. "De laatste stage in Tata (Hongarije, red) was echt goed, tegen echte toppers. Daar kwam het besef waarom ik niet voor een medaille zou kunnen vechten op het WK."

   

  "Of ik 100 procent fysiek in orde ben? Dat is een judoka nooit", grijnst Van Tichelt. "Er is altijd wel ergens een klein of iets groter pijntje. Maar op de mat draait het aan 100 procent. Dat is het belangrijkste. Als het op training goed gaat, verwacht ik dat het in de wedstrijd ook zal gaan."

   

  Van Tichelt mist wel competitieritme. "Je moet ergens starten. Dat is nu op een heel groot toernooi. Er zijn daar heel veel selectiepunten te verzamelen voor de Olympische Spelen. Daarvoor doe ik ook al mee. Ik heb geen stress. Er wordt ook niet meer van mij verwacht dan daar te staan. We zien wel hoe ver ik raak."

   

  Als het niks wordt op het WK, dan zijn de Spelen nog niet verloren. "Helemaal niet. Ik denk dat er nog een 15-tal toernooien zijn waar ik punten kan verzamelen."