Eddy Demarez: "Red Panthers mogen van top 3 dromen op EK"

  Wie treedt in Antwerpen uit de schaduw van topfavoriet Nederland?

  Vanaf vrijdag vindt op de Wilrijkse Pleinen in Antwerpen het Europees kampioenschap hockey plaats. Eddy Demarez blikt eerst vooruit naar het vrouwentoernooi. "De Nederlandse vrouwen spelen buiten categorie. De Belgische vrouwen mogen van het podium dromen", stelt onze commentator.

  1) De Belgen? Spanje kloppen en podium kan

  Eddy Demarez: "De Red Panthers blijven progressie maken en spelen sterker dan ooit. Het toernooi winnen, wordt bijna onmogelijk, zeker met Nederland. Dat zullen de Belgische vrouwen zaterdag meteen aan den lijve ondervinden in hun eerste wedstrijd. Ze openen in Wilrijk meteen tegen de topfavoriet."


  "In vergelijking met de Olympische Spelen van 2012, toen ze 11e werden in Londen, vind ik de Red Panthers 80 procent beter. De derde groepsmatch tussen België en Spanje wordt cruciaal. Zij zullen uitmaken wie Nederland naar de halve finales vergezelt."

   

  "Interlands tussen België en Spanje staan altijd garant voor spannende matchen", gaat onze hockeycommentator voort. "Tot nu toe zijn het meestal de Spanjaarden die nipt winnen met shoot-outs. Dat gebeurde ook vorig jaar op het WK. Spanje won met 0-0 en 2-3 en greep uiteindelijk het brons."

   

  "Maar dit jaar waren de Spanjaarden er niet bij in de Pro League en de Belgen wel. Dankzij wedstrijden tegen toplanden hebben de Panthers het niveau van Spanje bijgebeend."

   

  "Twee keer hebben ze nummer 2 van de wereld Australië geklopt. Dat was vroeger ondenkbaar voor de Red Panthers", weet Demarez. "België - Spanje wordt dus een match om naar uit te kijken."

   

  "Als de Belgen die wedstrijd winnen, mogen ze dromen van het podium. Tegen Engeland maken ze 50 procent kans in de eindfase, tegen Duitsland 30 procent."

  nationale hockeyvrouwen

  Eddy Demarez: "Dankzij wedstrijden tegen toplanden in de Pro League hebben de Red Panthers het niveau van Spanje bijgebeend."

  2) De favoriet? Nederland speelt buiten categorie

  Eddy Demarez: "Wereldkampioen en titelverdediger Nederland beschikt over erg veel kwaliteit. Elke keer kunnen ze een blik met nieuwe toppers openen."

   

  "De Nederlandse hockeyploeg kan in een hele grote vijver vissen. Bijna iedereen heeft er ooit wel eens hockeystick in z'n handen gehad. Zij beschikken over een kwart miljoen hockeyspelers, in ons land gaat het over 50.000."

   

  "Bij de vrouwen spelen onze noorderburen buiten categorie. Zij stappen in de eerste wagon van de trein in. Na enkele lege coupés zie je de Australische en Argentijnse vrouwen zitten en dan volgt de rest."

  3) Outsider? Duitsland

  Eddy Demarez: "Onder Nederland ligt het allemaal dicht bij mekaar. Duitsland wordt normaal gezien de nummer 2 van het toernooi. Zij werken net als België met een jonge ploeg, maar het team van oud-international Xavier Reckinger staat wel al iets verder."


  "Naast Duitsland heb je ook Engeland. Het team telt veel speelsters die 3 jaar geleden de Olympische Spelen wonnen met Groot-Brittannië."

  In de Pro League won Duitsland eerder dit jaar 2 keer van België.

  4) Om naar uit te kijken: Ambre Ballenghien

  Eddy Demarez: "Ambre Ballenghien is misschien wel de ontbrekende schakel bij de Red Panthers. De 18-jarige aanvalster kan het tot de wereldtop schoppen."

   

  "Dit jaar heeft Ballenghien 3 keer gescoord in de Pro League waaronder een keer tegen Australië (kijk hieronder naar de video, red). Met haar technische souplesse beschikt ze over veel flair. En in de cirkel kan Ballenghien haar power aanspreken."

   

  "Met Ballenghien beschikt België over extra klasse om hogerop te geraken", weet Demarez.

  5) Het podium

  1. Nederland
  2. Duitsland
  3. België

   

  Eddy Demarez: "Als mijn pronostiek waarheid wordt, speelt België de halve finales en eindigen de Panthers voor Engeland. Die prestatie levert onze nationale vrouwen in oktober het belangrijke thuisvoordeel op in de barragematchen voor de Olympische Spelen."

  Eddy Demarez

  Morgen heeft Eddy Demarez het over het EK hockey bij de mannen. "Voor België telt enkel de Europese titel", stelt onze commentator.

  EK hockey in Antwerpen (vrouwen)

  Finale
  Nederland Duitsland 2-0
  Om het brons
  Engeland Spanje 1-1 (3-2)
  Halve finales
  Engeland Nederland 0-8
  Spanje Duitsland 2-3
  Voor de 5e plaats
  België Ierland 1-2
  België Wit-Rusland 3-1
  Groep A
  Spanje Rusland 1-0
  Nederland België 1-1
  Spanje Nederland 1-1
  België Rusland 4-1
  Nederland Rusland 14-0
  België Spanje 0-1
  Stand in groep A
      M W G V +/- ptn
  1. Spanje 3 2 1 0 3-1 7
  2. Nederland 3 1 2 0 16-2 5
  3. België 3 1 1 1 5-3 4
  4. Rusland 3 0 0 3 1-19 0
  Groep B
  Duitsland Wit-Rusland 13-0
  Engeland Ierland 2-1
  Duitsland Engeland 1-1
  Ierland Wit-Rusland 11-0
  Engeland Wit-Rusland 4-3
  Ierland Duitsland 1-1
  Stand in groep B
      M W G V +/- ptn
  1. Engeland 3 2 1 0 7-5 7
  2. Duitsland 3 1 2 0 15-2 5
  3. Ierland 3 1 1 1 13-3 4
  4. Wit-Rusland 3 0 0 3 3-28 0

  De wedstrijden van de Red Panthers kunt allemaal rechtstreeks bij Sporza volgen. Vrijdag begint het Europees kampioenschap met de interland tussen België en Spanje bij de mannen. Morgen schat Eddy Demarez hier de kansen van de Red Lions in.