Broers Ingebrigtsen zijn de hazen tijdens recordpoging van Kipchoge

  Olympisch kampioen Eliud Kipchoge.

  Eliud Kipchoge (34) onderneemt op 12 oktober een nieuwe poging om een marathon in minder dan twee uur te lopen. De Keniaan kan in Wenen alvast rekenen op drie sterke hazen: de broers Henrik, Filip en Jakob Ingebrigtsen zullen er zijn gangmakers zijn. 

  Op 12 oktober, al kan er nog lichtjes met die datum geschoven worden, gaat Eliud Kipchoge voor de tweede keer de uitdaging aan om een marathon in minder dan twee uur af te haspelen.

   

  Twee jaar geleden slaagde Eliud Kipchoge net niet in zijn opzet. Op het racecircuit van Monza in Italië liep hij de 42,195 kilometer in 2 uur en 25 seconden. De prestatie in Monza werd door de aard van het evenement niet gehomologeerd door de Internationale Atletiekfederatie (IAAF).

   

  In Wenen kan Kipchoge rekenen op de broers Ingebrigtsen, toppers op de middellange afstand: Henrik (28 jaar, Europees kampioen van 2012 op de 1.500m), Filip (26 jaar, brons op het WK van 2017 op de 1.500m) en Jakob (18 jaar, Europees kampioen van 2018 op de 1.500 en 5.000m).   

   

  "In Wenen zullen we hazen zijn", verklaarde Filip Ingebrigtsen op de Noorse nationale omroep NRK. "Veel factoren moeten meezitten om dat record te verbeteren en Eliud moet een goede dag hebben."

   

  "De vorige keer was hij er dichtbij. En sindsdien heeft hij zijn persoonlijk record aangescherpt. Als hij in dezelfde vorm zal zijn als in Berlijn (waar Kipchoge met 2u01'39" de snelste marathon in de geschiedenis liep), verwacht ik een record."