"Situatie van Vertonghen is vreemd, maar evengoed speelt hij komend weekend weer"

  Vertonghen zat niet in de wedstrijdselectie voor de 1e match van het seizoen.

  Jan Vertonghen heeft de eerste match met Tottenham in de Premier League gemist. De Rode Duivel is nochtans niet geblesseerd. Wat is er dan wel aan de hand? Voetbaljournalist Dan Kilpatrick van de Evening Standard geeft vanuit Londen tekst en uitleg.

  "Wij kennen ook de precieze reden van zijn afwezigheid niet", vertelt Kilpatrick aan Sporza. "Mauricio Pochettino zei dat hij niet geblesseerd was en in de mixed zone hebben we het Vertonghen zelf ook gevraagd. Ook hij zei dat er geen blessure in het spel was. Volgens Pochettino zaten er tactische redenen achter zijn beslissing."

   

  "Die uitleg houdt ergens wel steek. Als Davinson Sanchez uitgespeeld wordt in de verdediging, dan zijn Aurier en Dier goeie opties om op de bank te zetten. Dier kan op het middenveld uitgespeeld worden en Aurier trekt zijn plan als links- en rechtsachter."

   

  "Maar toch vond ik het vreemd want Pochettino kiest normaal altijd voor Vertonghen. De Belg is altijd al een van de eerste namen op het wedstrijdblad geweest. Hij is de voorbije 5 jaar de meest standvastige verdediger geweest. Aangezien hij nog maar een contract voor 1 seizoen heeft, is het wel degelijk iets om in de gaten te houden."

   

  Waren er aanwijzingen in de voorbereiding van Vertonghen op het seizoen? "Neen, hij deed het goed. Hij speelde meestal wel maar 1 helft mee, maar er was niets speciaals. Hij zei in een interview nog dat hij gelukkig was bij Tottenham en in Londen. Maar ook dat hij nog geen nieuwe overeenkomst had en dat er ook nog geen nieuwe deal in de pijplijn zat. Dat vonden we toen wel een beetje vreemd, maar er was geen enkele reden om te denken dat er iets scheef zat tussen Jan Vertonghen enerzijds en Pochettino en de club anderzijds."

  Het is vreemd want Pochettino zet Vertonghen normaal altijd als eerste op het wedstrijdblad

  Dan Kilpatrick (Evening Standard)

  "Sluit niet uit dat Vertonghen tegen City gewoon weer speelt"

  Wordt er op deze manier druk uitgeoefend op Jan Vertonghen? "Dat denk ik niet. Pochettino heeft de neiging om gewoon met zijn spelers te werken, ongeacht hun contractsituatie. Toby Alderweireld is daar het beste voorbeeld van. Hij is ook aan het laatste jaar in zijn contract begonnen en over hem is er al veel meer gespeculeerd. Hij speelde zaterdag wel. En zo zijn er nog veel voorbeelden van andere spelers."

   

  "Het zou me echt verbazen indien de trainer Vertonghen in de tribunes gezet heeft omdat hij nog geen contractverlenging getekend heeft. Misschien is er iets anders aan de hand. Misschien is er een bod binnengekomen of zijn er andere spanningen tussen speler en trainer."

   

  "Maar ik sluit niet uit dat Vertonghen volgende week weer gewoon speelt tegen City en dat dit hele incident dan vergeten wordt. Pochettino maakt nog soms gekke selecties omdat hij spelers duidelijk wil maken dat alles om de groep draait en niet om individuen. En de week erna mag die speler er wel weer bij. Dus het is niet heel ongewoon voor hem om zoiets te doen."

  Vertonghen amuseerde zich niet echt in de tribunes