• pas verschenen
 • video
 • podcasts

  "Ongelooflijk wat Biles doet, ik weet niet of dit nog moeilijker kan"

  Simone Biles torende de voorbije jaren al hoog boven de concurrentie uit in het turnen, maar met een verbluffende grondoefening op het Amerikaanse kampioenschap heeft ze de lat nog wat hoger gelegd voor de concurrentie. Sporza belde Valerie Van Cauwenberghe, topsportcoördinator turnen en internationaal jurylid, op voor wat duiding.

  "Een triple double is een dubbele salto, maar dan op hetzelfde moment ook nog 3 keer rond je as draaien, een drievoudige schroef dus. Dat je dat op zo'n beperkte ruimte die een mat toch is kunt doen, is ongelooflijk", legt Valerie Van Cauwenberghe uit.

   

  "De dansende elementen van haar grondoefening zijn misschien wat minder sterk, maar ze is zo explosief dat de moeilijkheidsgraad van haar reeksen sprongen zo hoog is dat ze enorm veel extra punten neemt tegenover de concurrentie."

   

  "Op balk deed ze ook een double double afsprong. Ze had tot nu toe al de moeilijkste afsprong van alle codes, maar dat heeft ze nu nog eens vermoeilijkt. En ook op sprong is ze uitmuntend. Als je zo sterk bent op 3 van de 4 toestellen, dan steek je er fel bovenuit."

  "Wat Biles doet op de grond, doet Nina op de brug"

  "Ik denk niet dat ze voor het WK in Stuttgart en de Spelen over een jaar nóg iets nieuws kan doen, maar je weet het nooit met haar. Ik weet niet hoe het nog moeilijker kan, want het is nu al zeer uitmuntend."

   

  "Ze neemt wel veel risico met haar sprongen, maar ze heeft nog een jaar tot de Spelen. Als ze dit nog wat meer kan stabiliseren en wat meer vertrouwen kan opdoen, zie ik geen problemen. Nu is het toch nog wat zoeken."

   

  Om die reden maakte Biles ook gebruik van een matje om haar sprong op te vangen. "Je mag dat gebruiken, maar dan verlies je onmiddellijk een half punt. Daarom gebeurt dat nooit. Maar het wordt veel gebruikt op training om de impact en het blessureleed te verminderen. Ik denk ook niet dat ze dat nodig heeft. Het matje lag er puur voor de veiligheid. Ik ben ervan overtuigd dat ze het op het WK en de Spelen zonder matje zal doen."

   

  De nieuwe oefening van Biles is misschien wat ontmoedigend voor de concurrentie, zoals voor Nina Derwael. "Maar de brug is Biles' minste toestel. Nina is daar beter op. Wat Biles op de grond brengt, doet Nina op de brug qua moeilijkheidsgraad."

  De veelbesproken grondoefening van Simone Biles