• pas verschenen
 • video
 • podcasts

  26 jonge Belgen in actie op speeldag drie: toeval of niet?

  (Dewaele, D'haese, Coucke, Vranckx en Masoudi)

  Je kon er moeilijk naast kijken. Speeldag drie in de JPL was de speeldag van de jonge gezichten. Toeval? Of krijgt de Belgische jeugd echt meer kansen in onze competitie? Twee mensen met kennis van zaken geven hun mening.

  16-jarige spelers zijn geen uitzondering meer

  Aster Vranckx (16), Sieben Dewaele (20), Robbie D'Haese (20) of Matthias Verreth (21), ze hebben allemaal de leeftijd om tijdens het weekend hun benen los te gooien in het uitgaansleven. De realiteit is anders. Allemaal hadden ze hun benen de afgelopen weekends nodig op eersteklassevelden.

   

  Op speeldag drie kwamen 26 Belgen in actie die jonger zijn dan 22 jaar. Vertrouwde namen zoals Yari Verschaeren, Louis Verstraete of Wout Faes, maar ook heel wat spelers die we dit seizoen pas leerden kennen.

   

  "Ik denk dat het op de eerste plaats een beetje toeval is", zegt Karel Fraeye, die 7 jaar hoofd opleiding was bij AA Gent. " Kijk naar de reden waarom Aster Vranckx (blessure) en Sofiane Bouzian (rode kaart) bij KV Mechelen invielen."

   

  "Augustus is ook de maand waarin er nog volop gespeurd wordt naar versterkingen. Zo ontstaat er ruimte om speelminuten te geven aan jongeren. Vaak zijn zij het die als eerste opnieuw uit de boot vallen na verloop van tijd. Behalve bij Anderlecht, vermoed ik. Daar hebben ze echt de keuze gemaakt om te blijven investeren in eigen jeugd naar het model van Ajax."

   

  "Intussen zijn het wel vaak jongeren van 16 of 17 jaar die een kans krijgen. Ook in andere landen is die leeftijd geen uitzondering meer. Vroeger was 21 jaar al jong om iemand te brengen."

  Intussen zijn het vaak jongeren van 16 of 17 jaar die een kans krijgen. Vroeger was 21 jaar al jong om iemand te brengen.

  Betere opleiding en financieel interessant

  Het is een bekende trend dat jonge spelers langzaam naar de achtergrond verdwijnen zodra de dagen korter worden en het seizoen verstrijkt. Toch zijn er ook goede argumenten om te zeggen dat betere opleidingen en een financieel besef meespelen in de keuze voor eigen jeugd.

   

  "Het zegt wel iets over de opleidingen dat een klein landje als België de laatste vijf edities vier keer mocht deelnemen aan het EK U17. Twee keer zaten we bij de laatste 8, twee keer bij de laatste 4. Grote landen hebben het voordeel van een grote kweekvijver, maar ze kijken jaloers naar ons opleidingsmodel", zegt Bob Browaeys, al jaren bondscoach van de Rode Duivels U17.

   

  "Eind jaren 90 hebben we in België een nieuwe opleidingsvisie ontwikkeld. In plaats van uit te gaan van countervoetbal en te selecteren op fysieke kwaliteiten, is de focus verschoven naar technisch vaardige spelers met een actie. Je ziet dat veel spelers jonger dan 20 tegenwoordig technisch al goed genoeg zijn om mee te kunnen. Fysiek en tactisch lopen ze nog achter, maar daarvoor zijn speelkansen zo belangrijk."

   

  Karel Fraeye ziet ook een economisch argument waarom clubs meer kiezen voor de eigen jeugd. "De huidige generatie Rode Duivels is niet het product van opleiding, maar meer een "toevalsgeneratie". Door hen is de waarde van Belgische spelers wel hoger geworden en daarom investeren clubs meer in hun jeugdopleiding."

   

  "Vroeger werden er weinig contracten uitgereikt aan 16-jarigen. Nu beseffen clubs meer en meer dat hun eigen spelers veel meer waard kunnen zijn."

  Video's: deze indruk maakten een aantal jonge spelers de afgelopen weekends

  Matthias Verreth, 21 jaar (Waasland-Beveren)

  • positie: flankaanvaller
  • jeugdinternational: ja
  • eerdere club: PSV

  Jérémy Doku, 17 jaar (Anderlecht)

  • positie: flankaanvaller
  • jeugdinternational: ja
  • eerdere club: Beerschot

  Gaëtan Coucke, 21 jaar (Racing Genk)

  • positie: doelman
  • jeugdinternational: ja
  • eerdere clubs: Lommel

  Robbie D'Haese, 20 jaar (KV Oostende)

  • positie: linksbuiten
  • jeugdinternational: ja

  Hamza Masoudi, 19 jaar (STVV)

  • positie: middenvelder
  • jeugdinternational: nee
  • eerdere clubs: Standard

  Arnaud Bodart, 21 jaar (Standard)

  • positie: doelman
  • jeugdinternational: ja

  Aster Vranckx, 16 jaar (KV Mechelen)

  • positie: centrale middenvelder
  • jeugdinternational: ja

  Sieben Dewaele, 20 jaar (Anderlecht)

  • positie: centrale middenvelder van opleiding, linksachter bij RSCA
  • jeugdinternational: ja