• pas verschenen
 • video
 • podcasts

  Simone Biles legt lat weer hoger: ze voltooit een dubbele salto met drievoudige schroef

  Simone Biles

  Simone Biles daagt zichzelf graag uit.

  Drie jaar geleden was Simone Biles de grote ster op de Olympische Spelen in Rio en dat zal volgend jaar in Tokio niet anders zijn. Die ambitie heeft de 22-jarige gymnaste onderstreept op de Amerikaanse kampioenschappen. Met een fabelachtige sprong haalde ze haar 6e nationale titel binnen.

  Simone Biles verbaasde in Kansas met een dubbele salto achterwaarts met drievoudige schroef tijdens haar grondoefening. Daarmee was ze de allereerste gymnaste die de sprong - een triple-double in het vakjargon - tot een goed einde bracht.

   

  Toch was ze niet helemaal tevreden. "Hij ging, maar op training heb ik hem al beter uitgevoerd", legde de 22-jarige Amerikaanse achteraf uit. "Ik ben natuurlijk wel blij dat ik hem kunnen landen heb."

   

  Na haar prestatie pakte Biles even haar telefoon erbij om een video van haar spectaculaire serie salto's en schroeven terug te kijken. "Ik wilde niet de laatste persoon ter wereld zijn die dit zou zien", vertelde ze lachend.

   

  Viervoudig olympisch kampioene Biles verzekerde zich op de Amerikaanse kampioenschappen van een 6e nationale titel. Op 3 van de 4 onderdelen was ze de beste, op de brug met ongelijke leggers eindigde ze als 3e. De Amerikaanse scoorde 118,500 punten, bijna 5 punten meer dan nummer 2 Sunisa Lee (113,550).

   

  Op het WK van vorig jaar in Qatar was Biles goed voor 6 medailes, waarbij 4 gouden (allround, sprong, vloer en team). Aan de brug met ongelijke leggers moest ze het afleggen tegen Nina Derwael. Op de balk won Biles brons.

  De triple-double in beeld:

  Ook op de balk landt Biles spectaculair: