"Concurrentie zal opgelucht ademhalen nu Mathieu ermee is gestopt"

  Schurter en Van der Poel

  Van der Poel in het wiel van Schurter, maar vaak was het andersom dit seizoen.

  Mathieu van der Poel heeft met een zege in Lenzerheide een punt gezet achter zijn mountainbikeseizoen. "Hij heeft Schurter een paar keer geklopt in de Wereldbeker, maar het is misschien wat kort door de bocht om te zeggen dat hij beter is", vindt Belgisch bondscoach Filip Meirhaeghe.

  "De zege van Mathieu in Lenzerheide zal voor niemand als een verrassing gekomen zijn", zegt Filip Meirhaeghe aan Sporza. "Hij heeft dit jaar getoond dat hij bij de beste mountainbikers ter wereld hoort. Om te beginnen in Nove Mesto, waar hij zijn eerste WB-zege boekte. Als je daar kunt winnen, kun je dat overal."

   

  De voorbije jaren was het mountainbike de speeltuin van de Zwitser Nino Schurter, maar die moest nu in zijn eigen Lenzerheide zijn meerdere erkennen in Van der Poel. Is de Nederlander boven Schurter uitgegroeid? "Hij heeft hem een paar keer geklopt in de Wereldbeker, maar het is misschien wat kort door de bocht om te zeggen dat Mathieu beter is."

   

  "Schurter is meer een pure moutainbiker dan Van der Poel, die ongelooflijk allround is. Schurter zou op de weg bijvoorbeeld totaal niet uit de verf komen. Op de technische stukken kunnen ze elkaar geen pijn doen, maar als het op pure power aankomt, schat ik Mathieu momenteel iets hoger in. Op de echt steile klimmen is Schurter dan weer in het voordeel. Maar het ligt dicht bij elkaar."

   

  "We spreken nu alleen maar over Van der Poel en Schurter, maar er zijn nog meer toppers in het mountainbike. De top is zeer breed."

   

  Van der Poel laat de resterende Wereldbekers én het WK schieten. "De anderen zullen opgelucht ademhalen. Anderzijds, gelijk wie nu wereldkampioen wordt, ze zullen altijd zeggen: "Ja, maar Van der Poel was er niet bij.""

   

  "Hij is sowieso de torenhoge favoriet voor de Spelen van Tokio. Omdat hij in het verleden al bewezen heeft dat ze moeten opletten als hij ergens zijn zinnen op gezet heeft, kijk maar naar de Amstel Gold Race."

  "Lang geleden dat we zo'n sterke Belgische lichting hadden"

  Filip Meirhaeghe is als Belgisch bondscoach ook trots op de prestaties van de Belgen tot nu toe. "Jens Schuermans heeft voor het eerst de top 10 gehaald in een Wereldbeker, dat was lang geleden voor een Belg."

   

  "Bij de junioren hadden we dan weer een Europese titel voor Lukas Malezsewski en bij de vrouwen staat Githa Michiels 4e op de wereldranglijst. We hebben dus verschillende Belgen die in allerlei categorieën meedoen voor de ereplaatsen. Het is lang geleden dat we zo'n sterke lichting in België hadden."