• pas verschenen
 • video
 • podcasts

  "Westerlo outsider voor periodetitel? Hangt van extra transfers en/of blessures af"

  Westerlo is na twee speeldagen samen met Union de trotse leider in 1B. Onze analist Karel Fraeye ziet continuïteit en meer kwaliteit bij de club uit de Kempen. 

  Bob Peeters blijft trouw aan zijn visie

  De nieuwe eigenaars gaven Westerlo de nodige financiële slagkracht om met wat meer ambitie en met wat minder zorgen uit te komen in 1B.   De Kemphanen hebben nu zelfs, zij het letterlijk, de duurste bank van 1B : luxezetels, in passende clubkleuren met logo en met verwarming (zie tweet). Het wordt vechten voor een plek op de bank in de wintermaanden.

   

  De voorbereiding van Westerlo was eigenlijk perfect te noemen. Weinig druk, geen karrevracht aan nieuwkomers en verder bouwend op eenzelfde sportieve visie als het jaar ervoor. Maar wel met gerichte kwaliteitsinjectie (deels in de winter van vorig seizoen)  en met de jongeren die er een jaar ervaring hebben opzitten in 1B.

   

  Dat ze bij Westerlo twee sterkhouders van vorig seizoen, Naessens (transfer naar Roeselare) en Stephen Buyl (twee matchen niet van de bank gekomen), niet meer nodig hebben, duidt erop dat de ambitie en de standaard bij de Kempenaars danig verhoogd zijn.  Petrov en Abrahams bieden snelheid, werkkracht en doelgevaar. Vetokele zit nog in de wachtkamer, maar moet voor deze reeks een topspits worden.

   

  Bob Peeters blijft trouw aan de club en aan zijn eigen visie : vanuit een compact blok de snelle en juiste omschakeling zoeken om een tegenstander pijn te doen. Hij slaagt er in om van zijn kern een ploeg te maken waar je nooit zomaar van wint. Zij houden de ruimtes altijd klein voor een tegenstander, lopen voor elkaar en zetten binnen het blok de nodige druk op de bal en hebben nu ook de snelheid en vinnigheid bij de aanvallend ingestelde spelers om in die omschakeling gevaarlijk te worden.

   

  Toch lijkt Westerlo - meer dan vorig seizoen - haar blok dit seizoen wat hoger op te durven stellen, waardoor het de bal sneller en dichter bij het doel van de tegenstander recupereert. Christian Brüls en Lucas Van Eenoo brengen de ploeg daar wat meer balvastheid en rust aan de bal.

  "Peeters kon zijn geluk moeilijk verbergen. En terecht"

  Of Westerlo écht een outsider voor een periodekampioenschap kan worden, zal afhangen van mogelijks nog 1 of 2 inkomende breedtetransfers. Of van het uitblijven van blessures van sterkhouders. 

   

  Bob Peeters vindt terecht dat er meer concurrentie in de kern is gekomen, maar voor een kampioenenrol over 14 wedstrijden, kan dit Westerlo moeilijk meerdere blessures of schorsingen opvangen zonder punten te verliezen. Dat ze vrijdagavond de punten pakten tegen OH Leuven was gewoon verdiend en is een opsteker voor de competitie.

   

  Het enige doelpunt van de partij zal bij de trainersstaf van beide ploegen met flink gemengde gevoelens geanalyseerd worden : Peeters moet tevreden zijn dat zijn opdracht om de voorzetten laag over de grond te trappen tegen de grote Leuvense verdedigers, oud-Westerlo-verdediger Schuermans in de fout duwden.

   

  Maar ook dat Westerlo op dat moment met voldoende mensen goed gepositioneerd stond in de zestien. Het overzicht van Petrov die de bal naar de tweede paal lepelde mag er zijn. 

   

  Voorafgaand is er wel het uitglijden van Duplus in de één-tegen-één met Brüls, maar bij OH Leuven zullen ze met ongeloof kijken hoe ze nadien met 5 Leuvenaars puur balgeoriënteerd op Petrov verdedigden en geelhemden Abrahams en De Schrijver gewoon ongedekt lieten inlopen in de tweede zone. Onvergeeflijke

  fouten, zeker gezien de jarenlange ervaring van de betrokken spelers.

   

  Bob Peeters kon zijn vreugde moeilijk verbergen na de wedstrijd, maar probeerde toch de druk van zijn ploeg weg te houden, en terecht. 6 op 6 is wel de perfecte start, zeker als dat gekoppeld wordt aan twee clean sheets.

  "OHL moet opletten dat het niet snel de rol moet lossen"

  Van de nabespreking bij Leuven werd je minder vrolijk. Trainer Vincent Euvrard hekelde zijn teamprestatie. Hij sprak over een te laag niveau om te kunnen winnen, over niet present zijn in de duels, over niet goed genoeg aan de bal en geen loopbereidheid bij zijn spelers.

   

  Leuven voetbalde ook effectief nauwelijks kansen bij elkaar en zal op speeldag 3 op eigen veld tegen Beerschot overtuigender moeten zijn om alweer niet snel de rol te moeten lossen.  Euvrard gaf ook nog aan dat er kwaliteit bij moet en zal komen voor het sluiten van de transfermarkt.