• pas verschenen
 • video
 • podcasts

  Lefevere verlengt contract van Evenepoel: "Met handshake tot 2023"

  De nabije toekomst van Evenepoel ligt bij Deceuninck-Quick Step.

  Patrick Lefevere met zijn goudhaantje Remco Evenepoel.

  Dat Remco Evenepoel hot is, is een understatement. Onder de vleugels van teammanager Patrick Lefevere bij Deceuninck-Quick Step verbaast de 19-jarige neoprof vriend en vijand. "Hij blijft alvast tot 2021 bij ons met optie tot 2023", maakt Lefevere zich sterk. "Zijn vader en ik hebben dat met een handshake geregeld."

  Met zijn eerste klassieke winst in de Clasica San Sebastian vorige week en de titel in het EK tijdrijden gisteren toonde Evenepoel nog maar eens zijn klasse. Niemand weet waar dit gaat eindigen, is de commentaar. Dat hij de komende jaren bij Lefevere blijft staat wel vast.

   

  Dat bevestigde de teambaas aan onze redactie: "Voor alle duidelijkheid: Remco had een contract tot 2020. Ik ben maandag met zijn ouders in Monaco geweest om er mogelijkheden te bekijken. Daar hebben zijn vader en ik een handshake gegeven mét de goedkeuring van Remco. Wat mij betreft is zijn contract nu verlengd, zeker tot 2021 met optie voor 2022 en 2023. Voor mij is een handshake in elk geval bindend. En ik geloof voor de familie Evenepoel ook. Dat zijn nog mensen die van mijn stempel zijn."

   

  "Ik moet er geen tekening bij maken dat als je San Sebastian wint en wat later Europees kampioen tijdrijden wordt op je 19e, dat er dan overal aasgieren rondvliegen. Ze willen een deel van de koek, maar ik hoop dat ze te laat komen."

  Voor mij is een handshake in elk geval bindend. En ik geloof voor de familie Evenepoel ook. Dat zijn nog mensen die van mijn stempel zijn.

  Patrick Lefevere

  "Met open mond naar Remco gekeken in San Sebastian"

  Hoe beleefde Lefevere de voorbije week van zijn jonge poulain? "In San Sebastian heeft hij mij nog het meest verbaasd. Dat is een heel hard parcours en de mannen uit de Tour hebben daar normaal altijd de betere benen."

   

  "Ik constateerde wel dat ze dit jaar vermoeider uit de Tour gekomen zijn met die lastige weersomstandigheden in de Alpenritten. Maar hij rijdt toch wel van de Valverdes en compagnie weg op het vlakke. Iedereen dacht dat hij zou parkeren op het laatste bergje, maar dat deed hij allesbehalve. Hij liep nog uit, dropte zijn metgezel en won. Zelfs op mijn leeftijd heb ik daar met open mond naar gekeken."

   

  "Alkmaar was anders. Ik dacht gisteren dat als hij in deze vorm goed gerecupereerd was, hij top 5 of top 3 kon halen. Maar winnen is toch nog iets anders. Het was niet zijn parcours. Vlak en met 22 km vrij kort. Maar als je in topvorm bent, kun je alles."

  "Leg eens 3 kilogram gehakt op je rug"

  Lefevere heeft zijn aandeel in die topvorm. Hij adviseerde Evenepoel in het voorjaar om af te vallen en die deed er 3 kg af. "Tegen een 19-jarige zeg je niet dat hij te dik is, maar je zegt dat het goed zou zijn dat hij een paar kilogram vermagert. Vorige week stuurde hij mij een whatsapp: "Ik ben er."

   

  "Dat verschil zie je. Het is heel moeilijk uit te leggen aan mensen die niks van koers kennen, maar 3 kilogram is een immens verschil. Je moet maar eens 3 kilogram gehakt op je rug leggen en bergop rijden."

   

  Het typeert het karakter van Evenepoel: "Dat gewicht verliezen is natuurlijk gemakkelijker gezegd dan gedaan. Remco is ook een mens van vlees en bloed, die eet. Als je dat wil doen, moet je jezelf veel ontzeggen en trainen. En dat heeft hij gedaan. Chapeau."

   

  "Maar hij weet ook dat als hij dit gewicht haalt - dat is zijn gewicht van bij de junioren, toen hij iedereen overvleugelde - dat dat bij de profs nog meer waard is. Maar vergeet niet, dat hij nog maar amper 19,5 is."

  "Andere kleppers op WK tijdrijden"

  Evenepoel kwalificeerde zich gisteren in één moeite voor de tijdrit op het WK én op de Spelen. "Tokio is nog te ver weg, het WK komt natuurlijk wel naderbij. De vorm van de dag is dan heel belangrijk. Het WK-parcours ligt hem evenwel beter, omdat het meer bergop is. Maar dan komen er nog een paar andere kleppers bij. We zien wel. Niets moet, alles mag."

   

  Evenepoel denkt momenteel na over een verhuis naar Monaco of Andorra om zijn klimcapaciteiten nog te verbeteren. Lefevere lijkt Andorra te prefereren. "Wie ben ik", zegt Lefevere. "We gaan alleszins eens kijken. Andorra is natuurlijk niet zo sexy als Monaco, maar je slaapt er op 1.800, 1.900 meter hoogte, wat maakt dat je minder hoogtestages moet doen."

  Andorra is niet zo sexy als Monaco, maar je slaapt er op 1.800, 1.900 meter hoogte, wat maakt dat je minder hoogtestages moet doen.

  Patrick Lefevere