Kompany: "Geleerd en genoten van moeilijk begin, nu zoeken we impact"

  Anderlecht haalde 1 op 6 tegen Oostende en Moeskroen.

  Vincent Kompany bouwt aan een nieuw Anderlecht.

  Anderlecht had meer verwacht dan een 1 op 6 na duels tegen Oostende en Moeskroen. "Het was een moeilijk begin", blikt speler-manager Vincent Kompany in een filmpje van Anderlecht terug op de competitiestart. "Maar ik heb veel geleerd en veel genoten."

  Na het dramatische vorige seizoen willen Kompany én Anderlecht weer aanknopen met het glorieuze verleden van paars-wit met beter voetbal gekoppeld aan resultaten. "Het begin was moeilijk, maar ik heb heel veel geleerd en ook veel genoten", valt de nieuwe sportieve baas met de deur in huis.

   

  "Ik heb uit een grote groep spelers iets kunnen smeden, zonder in te boeten aan de waarden van de club of mezelf. Ik voel dat er iets speciaals op til is."

   

  "Ik wou vooral zien dat we met een heel jonge ploeg - misschien de jongste in Europa - heel snel progressie konden maken en dominant konden spelen. Dat we balbezit konden hebben, dat we controle over de wedstrijd konden houden. Dat is op dit moment op een heel korte tijd met een heel jonge ploeg eigenlijk al goed gelukt. Maar uiteraard gaan we nog op zoek naar impact."

  Ik voel dat er iets speciaals op til is.

  "Wat me interesseert aan de jeugd, is dat ze van niets bang zijn en alles willen leren"

  Kompany voert een hele hervorming door binnen het sportieve bestel van zijn club en wil volgens de principes van Man.City, zijn voormalige club, voetballen. Dat vraagt evenwel tijd en geduld: "Jonge spelers gaan altijd fouten maken. Dat maakt deel uit van hun ontwikkeling."

   

  "Maar wat me interesseert bij die jeugdigheid is dat ze van niets bang zijn en zin hebben om alles te leren. Daar voegen we ervaring bij, met Roofe, Nasri, Vlap en nog andere spelers. Dat geeft me nog meer vertrouwen om te mogen werken met die jonge spelers."

   

  Kompany beseft dat hij nog veel werk heeft: "Ik zit nog steeds in een positie waarin ik móét sleutelen aan de ploeg en aan de mensen die voor elke wedstrijd het juiste profiel hebben."

   

  "Het eerste dat we altijd zeggen is dat elke seconde, elke minuut van een speler hier op Neerpede of in de matchen beoordeeld wordt. Ons doel is om Anderlecht succesvol te maken."

   

  "Als je een bepaalde speelstijl wil hanteren, als je in een bepaalde visie gelooft, moet je extreem zijn in wat je ervoor wil doen. Ik heb daarbij het geluk dat ik volledige rugdekking heb van het bestuur. Dat heeft me tot nu toe fenomenaal ondersteund in alles wat we gezamenlijk willen ondernemen."

   

  "We moeten gewoon blijven voortwerken. We zitten op het juiste pad. De dag dat dat niet gebeurt, zal ik de eerste zijn om dat ook te zeggen."

  Als je een bepaalde speelstijl wil hanteren, als je in een bepaalde visie gelooft, moet je extreem zijn in wat je ervoor wil doen.

  "Nooit een groep supporters gezien die zo positief is"

  De nieuwe wind die door Anderlecht waait, kan de fans alvast bekoren. Zij steunen hun voormalige held én zijn jongens volop, ondanks de matige resultaten.

   

  Kompany apprecieert dat enorm: "Als jonge speler of supporter heb ik nooit een groep supporters gekend die zo positief is. Ze willen niet alleen de ploeg het goed zien doen, maar willen ook de ploeg zien opstaan, de kleuren weer glans zien krijgen."

   

  "Ik zie dat gevoel van revanche om te willen tonen: "Maak je geen zorgen, iedereen heeft goed gelachen, maar Anderlecht zal er weer staan.""

  Video van Kompany:

  De matchen van Anderlecht:

  1. 19' - Doelpunt - Ronald Vargas (1 - 1)
  2. 13' - Doelpunt - Michel Vlap (1 - 0)
  3. 9' - Geel - Sebastiaan Bornauw
  1. 90+5' - Geel - Ari Skúlason
  2. 90+3' - Geel - William Dutoit
  3. 87' - Verv. Pieter Gerkens door Anouar Ait El Hadj
  4. 82' - Verv. Hotman El Kababri door Thierry Lutonda
  5. 75' - Doelpunt - Fashion Sakala (1 - 2)
  6. 73' - Geel - Brecht Capon
  7. 68' - Verv. Andrew Hjulsager door Michiel Jonckheere
  8. 66' - Verv. Robbie D'Haese door Indy Boonen
  9. 61' - Verv. Yari Verschaeren door Samir Nasri
  10. 58' - Verv. Ronald Vargas door Fashion Sakala
  1. 31' - Geel - Jeremy Doku
  2. 13' - Geel - Deni Hocko
  1. 90+5' - Geel - Samir Nasri
  2. 88' - Verv. Sami Allagui door Frantzdy Pierrot
  3. 73' - Verv. Philippe Sandler door Marco Kana
  4. 68' - Verv. Joan Campins door Alessandro Ciranni
  5. 68' - Geel - Francis Amuzu
  6. 61' - Verv. Fabrice Olinga door Marko Bakic
  7. 61' - Verv. Yari Verschaeren door Samir Nasri
  8. 59' - Geel - Peter Zulj
  9. 58' - Geel - Joan Campins
  1. 45+4' - Verv. Dante Vanzeir door Sofiane Bouzian
  2. 45+3' - Rood - Yannick Thoelen
  3. 38' - Verv. Jules Van Cleemput door Aster Vranckx
  1. 85' - Geel - Sofiane Bouzian
  2. 82' - Verv. Michel Vlap door Yari Verschaeren
  3. 77' - Geel - Nikola Storm
  4. 60' - Verv. Jeremy Doku door Luka Adzic
  5. 60' - Verv. Pieter Gerkens door Isaac Thelin
  6. 57' - Verv. William Togui door Igor De Camargo