• pas verschenen
 • video
 • podcasts

  Campenaerts moet top 8 rijden op WK voor deelname Spelen

  Victor Campenaerts

  Victor Campenaerts volgde de EK-tijdrit gisteren op de rollen.

  Nu Remco Evenepoel zich met zijn Europese titel tijdrijden geplaatst heeft voor Tokio 2020 weet Victor Campenaerts wat hem te doen staat. De werelduurrecordhouder moet eind september een topprestatie leveren op het wereldkampioenschap.

  "Top 8 op WK = top 8 op de Spelen"

  Meteen na zijn werelduurrecord in april droomde Victor Campenaerts al van een olympische medaille volgend jaar in Tokio. Sinds gisteren ligt die weg naar Japan er iets zwaarder bij. Remco Evenepoel volgde hem op als Europees kampioen en verzekerde zich zo voor Campenaerts van deelname aan de Olympische Spelen.

   

  Als Campenaerts mee wil naar Tokio moet hij op 25 september in de top 8 van het WK eindigen. "Behaal je top 5 op het EK of top 8 op het WK in 2019, dan kan je in principe als tijdrijder een plaats opeisen in de ploeg van 5 wegrenners", legt technisch directeur Frederik Broché van Belgian Cycling uit.

   

  "Een renner die top 8 rijdt op een WK tijdrijden heeft ook het potentieel om dat te doen op de Olympische Spelen in die tijdrit. Dat ligt anders dan bij een wegrit waar veel andere factoren nog een rol spelen."

   

  "Op die manier willen we de tijdrijders de kans geven om zich optimaal voor te bereiden op Tokio 2020. We willen hen de kans geven om hun seizoen te plannen met het oog op die Spelen."

   

  "En als niemand top 8 rijdt op het WK, dan kunnen we nog altijd Victor Campenaerts, Wout van Aert of een andere renner selecteren. Maar als iemand in de top 8 finisht, dan mag die zijn plaats opeisen naast Remco en gaan die twee jongens naar de Spelen", is Broché duidelijk.

  Behaal je top 5 op het EK of top 8 op het WK in 2019, dan kan je in principe als tijdrijder een plaats opeisen in de ploeg van 5 wegrenners.

  Frederik Broché (Belgian Cycling)

  Raakt Campenaerts fit voor het WK?

  Of Victor Campenaerts over anderhalve maand aan de start staat van het WK tijdrijden is nog niet 100 procent zeker. De chronospecialist werkt momenteel aan zijn comeback na een slopende eerste helft van het seizoen. Binnenkort maakt hij zijn plannen voor deel 2 van 2019 bekend.

   

  Wout van Aert is er sowieso niet bij in Yorkshire. De Belgische kampioen liep een zware blessure op in de tijdrit van de Ronde van Frankrijk. Zijn herstel zal nog een tijd in beslag nemen.