• pas verschenen
 • video
 • podcasts

  Thiam maakt rentree: "Aan het WR denk ik helemaal niet... nog niet"

  Als voorbereiding op het WK zevenkamp neemt Thiam in Birmingham deel aan het verspringen.

  Nafi Thiam keert op 18 augustus terug in competitie in de Diamond League van Birmingham. Eind juni liep de olympische, wereld- en Europese kampioene zevenkamp een elleboogblessure op in Talence. De Engelse krant The Guardian sprak met onze landgenote over haar rentree - ze zal in Birmingham verspringen - én de rest van haar seizoen.

  In Birmingham zullen alle ogen gericht zijn op het verspringen, waar Nafi Thiam en Katarina Johnson-Thompson het tegen elkaar zullen opnemen. De leading ladies van de zevenkamp bereiden het WK van Doha voor, waar de 24-jarige Thiam haar titel verdedigt en Johnson-Thompson de belangrijkste uitdager wordt.

  "Gewoonlijk treed ik op Diamond League-events aan in het hoogspringen. Maar nu kies ik voor het verspringen. Een groot stadion met veel toeschouwers en vooral sterke tegenstanders in hun discipline helpen me om beter te worden. In zulke omstandigheden kan ik mezelf goed testen en voorbereiden op de volgende zevenkamp", vertelt Thiam. 

  Thiam (rechts) en haar grootste concurrente in de zevenkamp: Katarina Johnson-Thompson.

  "Ik weet niet wat ik moet verwachten van WK-temperaturen"

  De olympische, Europese en wereldkampioene in de zevenkamp is nog maar net hersteld van een elleboogblessure die ze eind juni opliep in Talence. Thiam won er de zevenkamp maar na afloop baarde haar elleboog, die ze niet meer kon bewegen, haar veel zorgen. Nu is ze dus hersteld en richt ze haar pijlen op het WK in Doha, waar de hitte een rol zal spelen. 

  Het lichaam zal in Doha moeten wennen aan het latere startuur, dus later opstaan, later trainen en later gaan slapen.

  Nafi Thiam

  "Ik weet nog niet goed wat ik van de temperaturen moet verwachten. In de opwarmzone zal het heet zijn en in het stadion zal de temperatuur aangepast zijn met een airconditioningsysteem. De impact van die overgang zullen we daar pas ontdekken. Het lichaam zal ook moeten wennen aan het latere startuur, dus later opstaan, later trainen en later gaan slapen", blikt onze 24-jarige vooruit. 

  Universitair diploma geografie bijna op zak

  Thiam combineert haar topsportcarrière al zes jaar met een studie geografie aan de Luikse universiteit. Ze weegt momenteel haar laatste loodjes, enkele weken voor het WK verdedigt ze haar thesis. "Elk jaar doe ik in juli examens en werk ik in augustus een kampioenschap af."

   

  "Het is geen stressvrije situatie en daarom zal ik blij zijn als ik afgestudeerd ben. Maar ik doe het al zes jaar op die manier en ben het gewoon. Ik ben wel blij dat het mijn laatste jaar is."

  7.291 punten?

  De persoonlijke topscore van Thiam bedraagt 7.013 punten. Ze is 1 van de 4 zevenkampsters die de kaap van 7.000 punten overschreed. Is het wereldrecord van 7.291 punten van Jackie Joyner-Kersee in 1988 een doel of een utopie?

   

  "Iedereen praat erover, maar ik heb wel bijna 300 punten nodig om het wereldrecord scherper te stellen. Dat is heel veel. Ik focus me op haalbare doelen. Ik ben meer bezig met het Europese record van 7.032 punten, want ik ben er niet ver van verwijderd. Aan het wereldrecord denk ik niet. Nog niet", verraadt een ambitieuze Thiam. 

  Ik focus me op haalbare doelen. Ik ben bezig met het Europese record van 7.032 punten en ben er niet ver van verwijderd.

  Nafi Thiam

  Op 18 augustus treedt Thiam op de Diamond League-meeting van Birmingham aan in het verspringen. Op het WK in Doha, van 27 september tot en met 6 oktober, wil onze 24-jarige landgenote haar wereldtitel in de zevenkamp verlengen. 

  Tijdens haar laatste optreden in Talence stelde Thiam het WR hoogspringen in de zevenkamp nog scherper: