• pas verschenen
 • video
 • podcasts

  Daar is de Premier League weer: "Man.City is torenhoog favoriet"

  Guardiola en Klopp willen hun team naar de titel loodsen.

  Guardiola en Klopp willen hun team naar de titel loodsen.

  Met een duel tussen vicekampioen Liverpool en promovendus Norwich City wordt vanavond het nieuwe seizoen in de Premier League op gang getrapt. Voetbalcommentator Filip Joos laat zijn licht schijnen over het nakende seizoen. "Ik kijk uit naar Tottenham", zegt Joos, die regerend kampioen Manchester City uitroept tot topfavoriet.

  "Praet is een goeie transfer van Leicester"

  Met Vincent Kompany, Eden Hazard en Romelu Lukaku namen 3 klinkende Belgische namen deze zomer afscheid van de Premier League. "We hebben geen 15 megatoppers, dus het valt wel op dat ze weg zijn. Toch heb ik het gevoel dat het een logische gang van zaken is", zegt Filip Joos.

   

  "Als je een icoon bent van je club, zoals Kompany en Hazard, kun je niet zomaar van de ene Engelse topclub naar de andere. Voor Lukaku is het een ander verhaal. Die heeft te weinig indruk gemaakt en heeft een te specifieke stijl om zomaar van topclub te veranderen in Engeland. Zijn reden is Antonio Conte."

  Leicester City heeft echt een goeie ploeg bij elkaar en Praet zal zeker een heel doordachte aankoop geweest zijn.

  Filip Joos

  Er zijn wel ook nieuwe Belgen in de Premier League, met onder meer Dennis Praet en Leandro Trossard. "Ik vind Praet een goeie transfer van Leicester City. Bij Sampdoria was hij de werkmier met de goeie voeten, die zijn op zich vrij zeldzaam. Leicester heeft echt een goeie ploeg bij elkaar en ook Praet zal wel een zeer doordachte aankoop geweest zijn. Een middenveld Ndidi-Praet-Tielemans, daar mag de Jupiler Pro League wel trots op zijn."

   

  "De transfer van Trossard naar Brighton begrijp ik niet zo goed. Ik had hem eerder in de Bundesliga verwacht. In de Premier League bij een ploeg als Brighton kan het echt lastig voetballen zijn. Het wordt ook moeilijk om zich in de kijker te spelen van grotere clubs. Ik hoop echt dat hij mijn woorden logenstraft, maar ik zie het niet als de ideale carrièrezet."

  Dennis Praet is neergestreken bij Leicester City.

  Dennis Praet is neergestreken bij Leicester City.

  "Big Six verstoren, dat zie ik niet meteen gebeuren"

  Leicester City is een van de teams die er misschien wel van dromen om de "Big Six" te ontwrichten. "Qua talent geef ik hen het meeste kans. De kloof is mogelijk wat kleiner geworden, maar toch zie ik het niet meteen gebeuren. Die clubs komen toch tekort tegen de top 6 en dan moet je tegen de andere teams al bijna een foutloos parcours rijden", zegt Joos.

   

  "Naast Leicester ben ik ook wel benieuwd naar Wolverhampton. Die hebben het vorig seizoen fantastisch gedaan."

   

  Bij Everton rekenen ze onder meer op het Italiaanse toptalent Moise Kean om de kloof met de top 6 te dichten. "Het is opvallend dat Juventus hem liet gaan", vindt Joos. "Ik ben er wel benieuwd naar wat hij zal doen. Wat hij bij Juve deed, was goed. Maar ik zie hem nu niet meteen als de man die het evenwicht zal verstoren en Everton naar de top 6 zal loodsen."

  Moise Kean

  Moise Kean

  "Klein wonder als Chelsea de kloof kan dichten"

  Manchester United zoekt al enkele jaren naar zichzelf. Filip Joos verwacht niet meteen beterschap op Old Trafford, ook niet met topaankoop Harry Maguire, die voor 87 miljoen euro werd weggeplukt bij Leicester City. "De centrale verdediging is wel een pijnpunt bij United", weet Joos.

   

  "Maguire zijn transfer begrijp ik niet echt. Ik vrees dat hij niet de man is die United er weer bovenop zal helpen. Hij scoort wel makkelijker, maar het voornaamste blijft nog altijd dat je een echte topverdediger bent. Dat zie ik niet echt in hem. Tegen al dat aanvallend geweld in de Premier League is het als centrale verdediger ook moeilijk om uit te blinken als je ploeg niet draait."

   

  Arsenal is de Premier League-ploeg die deze zomer het meeste geld uitgaf. "Vorig jaar was er bij Arsenal al een soort kentering zichtbaar, al kwamen alle ziektes weer aan de oppervlakte in de finale van de Europa League. Het virus is nog niet weg", gaat Joos voort.


  "Als vervanger voor Koscielny zijn ze David Luiz gaan halen, die ik veel beter vind dan Maguire. Ze zitten wel nog altijd met het onoplosbare probleem-Özil. Diens manier van voetballen is niet compatibel met het voetbal van Emery. Toch denk ik dat Arsenal net iets beter voor de dag zal komen."

  Christian Pulisic vind ik een opwindende speler. Bij Dortmund zat ik telkens op het puntje van mijn stoel wanneer hij speelde.

  Bij Chelsea zal nieuwe coach Frank Lampard wellicht veel krediet krijgen na een zomer waarin de club geen transfers mocht doen. Toch is er één nieuwkomer: Christian Pulisic werd vorige winter al vastgelegd. "Dat vind ik een opwindende speler. Bij Dortmund zat ik telkens op het puntje van mijn stoel wanneer hij speelde", is Joos enthousiast.

   

  "Pulisic kan een hit worden in de Premier League, maar Chelsea is met Eden Hazard natuurlijk wel een geweldige voetballer kwijt. Ik ben benieuwd hoe ze het zullen doen. Als je naar de kloof kijkt die er vorig jaar al was, zou het een klein wonder zijn als ze die kunnen dichten zonder transfers en zonder Hazard. Niemand zal hen een steen toewerpen als ze slechts 5e worden."

  Christian Pulisic

  Christian Pulisic

  "Tottenham, de derde hond in het kegelspel"

  Na twee jaar zonder nieuwkomers sloeg ook Tottenham nog eens flink toe op de transfermarkt, met Ndombélé, Lo Celso en Sessegnon. "En bijna kwam daar ook nog Dybala bij. Dan was het helemaal top geweest voor Tottenham. Ik kijk uit naar de Spurs", vertelt Joos.

   

  "Ndombélé is een synthese van alle middenvelders die ze al hadden. Ze hebben hem ook al vroeg binnengehaald, want veel ploegen hadden hun oog op hem laten vallen. Lo Celso vind ik ook echt een goeie voetballer. En Sessegnon kan de hele linkerflank doen, daar had Tottenham toch wel wat problemen. In de Premier League moet hij wel nog een stap maken."

   

  "Het was ook nodig voor Tottenham om voor vers bloed te zorgen. Zonder trek je het niet meer. Ze verklaren dat ze voor de titel willen gaan. Als Manchester City niet bestond, zou ik zeggen: ja. Maar City en Liverpool blijven in principe wel de favorieten, al zie ik Tottenham wel als een derde hond in het kegelspel."

  Tanguy Ndombélé is de duurste aankoop in de geschiedenis van Tottenham.

  Tanguy Ndombélé is de duurste aankoop in de geschiedenis van Tottenham.

  "Manchester City is een machine die niet stopt"

  De namen zijn gevallen: Manchester City en Liverpool. Vorig seizoen zorgden ze voor een historische titelstrijd. Krijgen we opnieuw zo'n thriller voorgeschoteld? "Manchester City zie ik als een machine die niet stopt. En nu hebben ze ook nog Kevin De Bruyne, want vorig seizoen is City eigenlijk kampioen geworden zonder hem. Als De Bruyne op volle toeren draait, wordt die ploeg nóg sterker", zegt Filip Joos.

   

  City betaalde 70 miljoen voor middenvelder Rodri en verving Danilo door Cancelo. "Van Rodri was ik niet zo onder de indruk bij Atletico, maar hij wordt de nieuwe Busquets genoemd en Guardiola zal ook wel gezien hebben wat hij met hem kan aanvangen. Danilo kon voetballend het niveau niet aan, dus de ruil met Cancelo is een goeie deal. Manchester City is torenhoog favoriet, ook zonder Kompany", is Joos stellig.

   

  Concurrent Liverpool roerde zich amper op de transfermarkt. "Tenzij je op een andere manier zou willen voetballen, is er aan dit Liverpool niet zoveel te verbeteren. Maar Klopp wil geen nummer 10. Aan die drie voorin kun je ook altijd de bal kwijt. En zo'n Wijnaldum is zonder een De Bruyne te zijn toch ook superieur, op een bepaalde manier. Ten slotte hebben ze met hem toch maar mooi de Champions League gewonnen."

  Rodri is de nieuwe man op het middenveld van City.

  Rodri is de nieuwe man op het middenveld van City.