• pas verschenen
 • video
 • podcasts

  België begint matig aan finales op EK voor landen (maar er is hoop)

  Anouska Hellebuyck in actie in het discuswerpen.

  Anouska Hellebuyck in actie in het discuswerpen.

  In Sandnes (Noorwegen) vindt dit weekend het EK voor landenteams op het tweede Europese niveau ("First League") plaats. België is voorzichtig begonnen.

  Op de eerste van drie wedstrijddagen stonden slechts twee finales op het menu.

   

  In het hamerslingeren bij de mannen ging de overwinning naar de Hongaar Bence Halasz met 75m63. Onze landgenoot Remi Malengreaux kwam tot 58m26. Het persoonlijke record van de Gentenaar bedraagt 64m92, maar daar kwam hij dus niet bij in de buurt.     

   

  Nog minder goed verging het België in het discuswerpen bij de vrouwen. Anouska Hellebuyck, die een persoonlijk record heeft van 52m56, kwam niet verder dan 39m87. Ze kon op die manier de 11e en laatste plaats niet vermijden. De winst ging naar de Portugese Irina Rodrigues met 58m16.     

   

  Zaterdag en zondag volgen nog 38 andere finales waarin de Belgen het één en ander kunnen rechtzetten. De winnaar promoveert aan het einde van het weekend naar de Super League, de laatste 4 landen degraderen naar het derde Europese niveau.

   

  België staat 11e en laatste na dag 1, maar de komende dagen kondigen zich als hoopvol aan. Vandaag zijn 9 van de 10 Belgische sprinters er immers in geslaagd de finale te halen. Zo liep Jonathan Sacoor op de 400 meter de snelste tijd van alle deelnemers.

   

  "Ik heb verschrikkelijk slecht ingedeeld", zegt Sacoor over zijn 46"57. "Door zo onregelmatig te lopen, heb ik veel onnodige krachten verbruikt. Het kan veel sneller als ik mijn wedstrijd verstandiger aanpak. Hopelijk lukt dat in de finale."

  Remi Malengreaux in het hamerslingeren.

  Remi Malengreaux in het hamerslingeren.

  België probeert zijn hachje te redden

  Het concept van het EK voor landenteams is simpel: elk land vaardigt één atleet af in elke discipline, tot en met de 5.000 meter, en kan zo punten verzamelen.

   

  Bij vorige edities bleken onze landgenoten zich meestal in de middenmoot van de First League te kunnen handhaven, maar dit jaar kan een dergelijk resultaat zware gevolgen hebben, aangezien 4 van de 11 deelnemers zakken.

   

  Promoveren naar de "Super League" lijkt niet aan de orde voor België, zeker na de afzegging van de geblesseerden Nafi Thiam en Cynthia Bolingo enerzijds en de broers Borlée anderzijds.

   

  Thuisland Noorwegen, met de drie broers Ingebrigtsen en Karsten Warholm als uithangborden, zijn topfavoriet. Ook Nederland, dat bij de vorige editie nog in de Super League uitkwam, komt met een sterk team aan de start.     

   

  Sterkhouders in de Belgische ploeg zijn Camille Laus (400m), Renée Eykens (800m), Robin Vanderbemden (200m), Jonathan Sacoor (400m), Isaac Kimeli (3.000m), Ben Broeders (polsstok) en Philip Milanov (discus en kogel). 

  Bekijk de actie van dag 1 in Noorwegen: