• pas verschenen
 • video
 • podcasts

  Kunstschaatser Jorik Hendrickx stopt ermee: "Mijn lichaam is op"

  Jorik Hendrickx (27) heeft beslist om zijn kunstschaatsen op te bergen en voltijds coach te worden. "Ik heb alles uit mijn carrière gehaald en heb nergens spijt van", zegt de tweevoudige olympiër.

  Jorik Hendrickx was de troonopvolger van Kevin Van der Perren in de Belgische kunstschaatswereld. "Mijn hoogtepunten waren mijn 2 olympische deelnames en mijn 4e plaats op het EK", vat hij zelf zijn carrière samen.

   

  "Ik heb lang gedacht: ik moet nog voortdoen om toch voor die Europese medaille te gaan. Maar dat bleek niet de juiste motivatie voor mij. Vorig jaar na de Spelen had ik mijn carrière al on hold gezet, omdat ik het even niet goed wist. Mijn lichaam was heel moe."

   

  "Ik ben op het ijs blijven staan, maar dan als trainer. De drang is altijd gebleven, maar ik realiseerde mij ook dat mijn lichaam te uitgeput is om nog op het hoogste niveau te schaatsen. Ik heb heel wat pech gehad met blessures. Telkens als ik op weg was naar de top, had ik een enkelbreuk of een knieblessure. Al die trainingsuren hebben ook hun tol geëist."

  "Kennis en passie doorgeven aan nieuwe generatie"

  Hendrickx zal niet blijven stilzitten: "Ik ga nu proberen om mijn kennis en passie door te geven aan de nieuwe generatie. Ik ben voltijds coach. Mijn zomer zit supervol met buitenlandse stages en seminaries en ik heb met mijn ex-coach Carine Herrygers ook een eigen team opgestart, met 35 competitieve schaatsers en ook nog wat recreatieve schaatsers. Ik heb dus zeker mijn bezigheid."

   

  "Ik maak ook deel uit van het team van mijn zus Loena. Ze heeft dat zelf gevraagd. Maar Carine blijft wel haar hoofdcoach."

  Hendrickx aan het werk op zijn laatste Olympische Spelen