• pas verschenen
 • video
 • podcasts

  Student verbetert BR schansspringen: "Je moet wat ballen hebben"

  Jero Farinon

  "Sorry dat ik de Belgische vlag verkeerd hield", zegt recordhouder Farinon (midden).

  Jeno Farinon mag zich de nieuwe Belgische recordhouder schansspringen noemen. Geïnspireerd door Tom Waes sprong hij onlangs in Oostenrijk 37 meter ver. "Dit was de meest unieke ervaring uit mijn leven."

  Jeno Farinon kreeg het idee voor zijn recordpoging toen hij de aflevering van Tomtesterom zag waarin Tom Waes het Belgisch record schansspringen op 14 meter brengt. "Dat kan ik ook", dacht Jeno, een geoefende skiër.

   

  Klein probleempje: intussen had freestyleskiër Rembert Notten het record al op 35 meter gelegd. "Het moeilijkste was nog om alles praktisch te regelen, want zo'n record telt enkel als je het vestigt in een officiële competitie."

   

  In slechts 11 dagen tijd leerde de Oostenrijkse coach Daniel Keil hem, samen met kinderen van 6 en 7 jaar, de kneepjes van het vak. Op de schans van Höhnhart vloog hij uiteindelijk 37 meter ver. "Die schans is echt heel steil. Je moet toch wat ballen hebben om aan schansspringen te doen", zegt de 23-jarige student voedings- en dieetkunde.

   

  Zijn record werd ook al door de buitenlandse media opgepikt. "Ik moest interviews geven aan Duitse, Poolse en Oostenrijkse journalisten. Die vonden het geweldig dat een exoot, want dat zijn Belgen op schansspringlatten voor hen, op zo'n late leeftijd zo'n record vestigt. Ik kreeg ook van professionele springers heel wat privéberichtjes."

   

  Vroeger droomde Farinon ervan om profwielrenner te worden, maar dat is er nooit uitgekomen. In 2013 werd hij wel 8e in de Ronde van Vlaanderen voor junioren. "Maar dit was toch de meest unieke ervaring in mijn leven", zegt hij over zijn schansspringavontuur.

  Beelden van de recordsprong (2e filmpje)

  Farinon (midden) vierde zijn record onder meer met Andreas Goldberger (l), tweevoudig winnaar van het Vierschansentoernooi