• pas verschenen
 • video
 • podcasts

  Wallays over onwezenlijke dag: "Ik beleefde het al eens met Stig"

  Jelle Wallays was een jaar geleden kamergenoot van Bjorg Lambrecht toen die debuteerde in de Vuelta. Ook in Polen was hij erbij tijdens de noodlottige etappe. "Voor mij zal hij altijd de 'Kleinen' blijven."

  Jelle Wallays is een van de renners van Lotto-Soudal in Polen. "Het nieuws van zijn val kwam via het oortje door. Je hoorde dat er paniek was. Ik wist meteen dat het ernstig was."

   

  "Het was voor mij ook een déja-vugevoel, want ik heb het allemaal al eens beleefd met Stig Broeckx. Stig leeft nog, hij kan nog lachen en babbelen, voor Bjorg is dat helaas niet het geval."

   

  Over de omstandigheden van het ongeval is niet veel duidelijk. Het regende, dat wel. "Ja, maar ook weer niet zo hard. Bjorg heeft brute pech gehad. Hij reed gewoon in het peloton, raakte een klinkertje of verkeersreflector of wat dan ook, kwam uit balans en viel hard. De omstandigheden doen er niet meer toe. Hij is er niet meer, het was een dom ongeluk." 

   

  Na de val ging de koers gewoon voort, al bleef de onzekerheid bij de renners. "Dat zijn lange uren op de fiets. Het interesseert je dan ook allemaal niet meer. Je wil naar die finish, je wil van die fiets."

   

  "Aan de finish gebeurde hetzelfde als met Stig. Iedereen werd meteen naar de bus geleid en dan was het wachten tot alle ploegmaats binnenkwamen. En dan kwam het nieuws. Ik vermoedde al dat het niet goed zou zijn. Je moet wielrenner zijn om dat te beseffen, je moet dat al eens meegemaakt hebben. Het kwam hard aan."

   

  Daarna ging het richting hotel. "Je probeert elkaar op te vangen, te babbelen met elkaar, maar iedereen heeft zijn eigen verwerkingsproces. Ik ben iemand die daar goed over kan praten, dat ligt voor elke renner anders. We hebben van het hotel een apart zaaltje gekregen waar we allemaal samen konden zitten en dan praat je, maar is het ook stil. Het zijn moeilijke momenten."

   

  "Om 21.30u volgde het avondmaal en arriveerden ook Mario Aerts en de dokter. Zij waren ook helemaal van de kaart. Ze hadden er alles aan gedaan om hem te helpen, in leven te houden. Zij waren er bij geweest. Hij is gestorven, zij waren enorm aangedaan."

  "We zullen hem altijd meedragen in ons hart, in de koers"

  Wallays heeft niets dan lovende woorden voor zijn ploegmaat. "Vorig jaar was hij mijn kamergenoot in de Vuelta, zijn eerste grote Ronde. Ik heb daar heel goede herinneringen aan."

   

  "Bjorg was enorm leergierig, hij stelde veel vragen en ik hielp hem graag. Het was ook altijd lachen met hem. Ik noemde hem 'Kleinen', hij was zo'n goedlachs persoon, zo'n vechter, hij ging er zo hard voor. Hij had zo veel in zijn mars. Ik keek er naar uit om opnieuw met hem de Vuelta te rijden."

   

  "Hij heeft zo veel progressie gemaakt de voorbije maanden, je wist dat hij iets moois zou kunnen doen in die Vuelta. We zullen hem zo hard missen, maar we zullen hem ook meedragen in ons hart, in de koers en hij zal voor mij altijd de 'Kleinen' blijven, die goedlachse persoon die we nooit zullen vergeten."

  Lotto-Soudal

  De renners van Lotto-Soudal bij de start van de 4e etappe.