• pas verschenen
 • video
 • podcasts

  Antwerp-boegbeeld Bistiaux: "Heb er het volste vertrouwen in, dit is maar het begin"

  Paul Bistiaux

  Paul Bistiaux was jarenlang de clubsecretaris op de Bosuil.

  Donderdag komt er voor Antwerp een einde aan een periode van 25 jaar zonder Europees voetbal (op een kort Intertoto-intermezzo na). De Great Old neemt het in de 3e voorronde van de Europa League op tegen het Tsjechische Viktoria Pilsen. Ex-secretaris en clubicoon Paul Bistiaux leeft toe naar de wedstrijd.

  "Ik geniet van de fantastische prestaties van mijn club. Naar het stadion ga ik niet meer, maar ik volg Antwerp nog van thuis uit en op televisie", vertelt Paul Bistiaux in een gesprek met Sporza.

   

  "Ik heb me 23 jaar ingezet voor de club, wat eigenlijk te lang is. De affectie voor de club waar ik geboren ben en zal sterven, blijft onveranderd."

  De ex-secretaris van Antwerp heeft met zijn club zowat alles meegemaakt. "Na 25 jaar gaan we opnieuw Europa in. Ik kijk er naar uit."

   

  "Sinds de jaren 60 heb ik alle Europese wedstrijden van Antwerp gezien. In 1994 speelden we de laatste echte Europese wedstrijd tegen Newcastle en werden we overklast met 0-5. Na afloop veerde de ganse Bosuil recht voor een staande ovatie. De demonstratie van Newcastle was eigenlijk mooi om te zien."

  De affectie voor de club waar ik geboren ben en zal sterven, blijft onveranderd.

  Paul Bistiaux

  VIDEO: Newcastle speelt Antwerp tureluurs in 1994

  "Aangetreden in 3 Europabekers"

  "We hebben niet zoveel Europese wedstrijden gespeeld, maar ze waren wel intens", gaat Paul Bistiaux voort. "Wij zijn één van de weinige Belgische clubs die in de drie Europabekers aangetreden hebben."

   

  "We speelden in Europacup I tegen het grote Real Madrid en in Europacup II speelden we als laatste Belgische club een Europese finale. Dat is ondertussen al 26 jaar geleden. Ook de legendarische wedstrijden tegen Vitosja Sofia en Spartak Moskou staan in mijn geheugen gegrift."

  "Dit is maar het begin"

  Antwerp en Viktoria Pilsen kampen donderdag in het Koning Boudewijnstadion tegen elkaar voor een ticket voor de laatste voorronde. Mag de oudste club van het land dromen van nieuw Europees succes?

   

  "Ik leef met vertrouwen toe naar de match tegen Viktoria Pilsen. De club heeft lang in een neerwaartse spiraal gezeten, maar nu, met het nieuw bestuur en de nieuwe middelen, is er een opwaartse beweging aangebroken die zich nog een aantal jaren zal voortzetten."

   

  "Ik heb er het volste vertrouwen in, dit is maar het begin. Als het tegen Pilsen niet lukt, dan lukt het de volgende keer", vertelt een ambitieuze Bistiaux. 

  De club heeft lang in een neerwaartse spiraal gezeten, maar nu, met het nieuw bestuur en de nieuwe middelen, is er een opwaartse beweging die zich nog enkele jaren zal voortzetten.

  3e voorronde Europa League

  einde
  10