• pas verschenen
 • video
 • podcasts

  Mattan: "Overlijden van ploegmaat en vriend verwerk je best in groep"

  Cofidis tijdens de 3e rit van Parijs-Nice in 2003.

  Cofidis tijdens de 3e rit van Parijs-Nice in 2003.

  Na het overlijden van ploegmaat Bjorg Lambrecht hebben de renners van Lotto-Soudal de 4e etappe van de Ronde van Polen in groep afgewerkt. Dat scenario voltrok zich ook al in 2003, toen Andrej Kivilev verongelukte tijdens Parijs-Nice. "Een goeie oplossing", zegt Kivilevs ploegmaat van weleer Nico Mattan.

  Een ploegmakker verliezen tijdens een rittenkoers: Nico Mattan maakte het mee tijdens Parijs-Nice van 2003. "Het waren andere tijden. Er was nog geen helmverplichting. Andrej viel met zijn hoofd op het trottoir. Jammer genoeg was zo'n stomme val nodig om de helm te verplichten. Dat is na Andrej zijn dood ook ingevoerd", vertelt Mattan aan Sporza.

   

  "De dag na zijn val is de koers ook geneutraliseerd en hebben we de hele rit met de ploeg op kop gereden. Koersen kun je op zo'n moment niet doen, dat is niet menselijk. In overleg met de hele ploeg is er beslist om op kop te rijden als eerbetoon aan onze ploegmaat en vriend. Meer kun je niet doen."

   

  "Iedereen reageert wel anders op een overlijden. Mocht een renner zeggen dat hij liever naar huis wil, zou de ploeg wel begrip opbrengen, denk ik. Maar ik vind het goed om samen te blijven, erover te praten en niet alles op te kroppen. Volgens mij is dat de juiste manier."

   

  "Je verliest een ploegmaat en een vriend waarmee je een paar uur eerder nog plezier mee zat te maken aan de ontbijttafel. Dat moet je als ploeg verwerken. Renners zijn zo vaak samen en kennen mekaar door en door, het zijn echte vrienden."

  Nico Mattan (links) en zijn toenmalige ploegmakkers bij Cofidis.

  Nico Mattan (links) en zijn toenmalige ploegmakkers bij Cofidis.