Sergeant: "Klein van gestalte, maar met een grote toekomst"

  Marc Sergeant feliciteert Bjorg Lambrecht na zijn zilveren medaille op het WK voor beloften.

  De verslagenheid bij Lotto-Soudal is groot na het overlijden van Bjorg Lambrecht. "Na de val van Stig Broeckx hebben we psychologische hulp gezocht", zegt manager Marc Sergeant.

  "Het leek een dag te worden zoals er zoveel zijn", vertelt Marc Sergeant. "Tot ik het nieuws hoorde dat Bjorg zwaar gevallen was en het er niet goed uitzag. Dat was een donderslag bij heldere hemel. Iedere minuut duurt dan een uur. Onwezenlijk."

   

  "Volgens Mario Aerts, die onze ploegleider is in Polen, heeft Bjorg wellicht een achterwiel geraakt. Normaal gezien beland je dan in een grachtje, maar hij botste met zijn borst vol op een betonnen muurtje. De impact moet zo hard geweest zijn, waardoor zijn ingewanden geraakt zijn."

   

  "De eerste 10 minuten was hij nog bij bewustzijn en dachten we: dat komt nog goed. Maar daarna verloor hij het bewustzijn. Hij heeft zwaar gevochten voor zijn leven, ze hebben hem lang gereanimeerd, maar volgens de arts was de schade te groot om nog in leven te blijven."

  "Zijn lach en spontaniteit zullen mij bijblijven"

  Het verlies van Bjorg Lambrecht is zowel op sportief als menselijk vlak bijzonder groot. "Ze noemden hem matchbox vanwege zijn kleine gestalte. Maar hij had wel een grote toekomst voor zich: hij werd 2e in de Ronde van de Toekomst, na Bernal, was 2e op het WK voor beloften. En dit jaar drukte hij zijn stempel op de Ardense koersen. Het zag er veelbelovend uit."

   

  "Daarnaast was het ook een spontane, eerlijke jongen. We hadden nooit problemen met hem. Hij was wel wat vergeetachtig, vergat soms wel eens een kous of zo. Maar toch zullen vooral zijn lach en zijn spontaniteit mij bijblijven."

  "Met Stig hebben we psychologische hulp gezocht"

  Lotto-Soudal maakte het 3 jaar geleden allemaal al eens mee met Stig Broeckx, die het gelukkig wel overleefde. "Toen hebben we psychologische hulp gezocht voor de renners en de staf. Want hoe verwerk je zoiets?"

   

  "We hebben beslist om vandaag toch mee te rijden in de geneutraliseerde rit. Het kan helpen om er met andere jongens over te praten. Vanavond zullen we dan evalueren hoe die ervaring was. Hebben ze er nog zin in? Heeft het nog wel zin? Soms is het beter om alles af te reageren op je fiets. Anders dreig je jezelf te verliezen in het onwezenlijke."