Poolse wedstrijddokter: "Alles gedaan om Lambrecht te redden"

  Czesław Lang, organisator van de Ronde van Polen.

  Czesław Lang, organisator van de Ronde van Polen.

  De Ronde van Polen gaat dinsdag door, ondanks de dood van Bjorg Lambrecht. "In overleg met de renners hebben we besloten dat dat de beste manier was om hem te eren", klinkt het bij de organisatie. Dinsdag wordt de koers wel geneutraliseerd.

  Na 48 km in de 3e rit van de Ronde van Polen sloeg het noodlot toe voor Bjorg Lambrecht. "Ik ken de precieze omstandigheden niet, maar ik heb begrepen dat hij in een gracht gereden is en daar op een duiker gebotst is", vertelt de voormalige Poolse wielrenner Czesław Lang, de organisator van de Ronde van Polen.

   

  "Het ongeval is gebeurd op een rechte, brede weg. De snelheid lag niet ontzettend hoog. Hoe Lambrecht van de weg geraakt is, is onduidelijk. Hij is zeer ongelukkig ten val gekomen en had zware interne verwondingen."

   

  Na de aankomst werd het peloton op de hoogte gebracht. Een podiumceremonie was er maandag niet, dinsdag gaat de Ronde van Polen voort. "In overleg met de renners hebben we besloten dat dat de beste manier was om hem te eren. Iedereen, ook wij, is enorm bedroefd. We zullen hem op de gepaste manier herinneren."

  Wedstrijddokter: "Alles gedaan om hem te redden"

  Wedstrijddokter Ryszard Wiśniewski was snel ter plaatse na de val van Bjorg Lambrecht. "Hij is met een enorme impact op een betonnen duiker gebotst. Hij werd gereanimeerd in een ambulance en ook de helikopter was zeer snel ter plaatse. Beide teams hebben heel goed samengewerkt", klinkt het.

   

  "Zijn toestand was zo ernstig dat het onmogelijk was hem per helikopter naar het ziekenhuis te brengen, dus werd hij met de ambulance vervoerd. De artsen in het ziekenhuis van Rybnik hebben er alles aan gedaan om hem te redden, maar dat is helaas niet gelukt. Ik werk al jaren in de Ronde van Polen en heb dit nog nooit meegemaakt. Dit doet heel veel pijn."

  Rit van dinsdag geneutraliseerd

  De Ronde van Polen gaat door, maar de rit van dinsdag wordt wel geneutraliseerd. De renners zullen in groep van start naar finish rijden en zullen op het einde slechts één lokale ronde afleggen. Als Lotto-Soudal beslist om aan de start te komen, zullen de ploegmaats van de betreurde Bjorg Lambrecht voor het peloton uitrijden.