• pas verschenen
 • video
 • podcasts

  "Heeft Kompany voldoende kwaliteit om met Anderlecht spel te spelen dat hij wil?"

  Peter Vandenbempt analyseert de 2e speeldag.

  Peter Vandenbempt analyseert de 2e speeldag.

  De verrassende nederlaag van KRC Genk, het puntenverlies van Anderlecht en de ruime zeges van Club, Gent, Standard en Antwerp. Peter Vandenbempt geeft zijn blik op de 2e speeldag.

  De analyse van Peter Vandenbempt in een notendop:

  • De coach en de Anderlecht-spelers zagen progressie, maar het was net veel minder goed dan tegen KV Oostende.
  • De nederlaag van KRC Genk is in de 1e plaats de verdienste van KV Mechelen.
  • Ruime zeges voor Club, Standard, KAA Gent en Antwerp dankzij goed voetbal en scorende spitsen.
  • Maar de zwakkere teams in de competitie zijn wel heel zwak.

  "Davies zei dat het een leuk kijkstuk was, maar dat was het helemaal niet"

  We blijven met veel belangstelling het proces volgen dat Vincent Kompany op gang heeft gezet bij Anderlecht. De spelers en trainer zagen duidelijk progressie.

   

  Maar ik vond het, eerlijk gezegd, veel minder dan een week geleden tegen Oostende. Toen was het een leuke match en had Anderlecht veel kansen. Tegen Oostende had Anderlecht eigenlijk moeten winnen. 

  Nu zei Simon Davies dat het een leuk kijkstuk was. Maar ik vond dat helemaal niet. Ik vond het een vervelende wedstrijd. Kompany had ook fors ingegrepen in de defensie met doelman Van Crombrugge uiteraard, maar ook op de backs met centrale verdedigers. Dat is goed voor het voetballend vermogen achteraan, dat wil Kompany ook graag.

   

  De jonge Dewaele is een ontdekking op de rechterkant en kan inderdaad heel goed voetballen. Maar ik vraag me wel af wat dat zal geven als er in de topwedstrijden fors moet worden verdedigd tegen echt goede aanvallers op de flanken zoals Dennis en Diatta van Club Brugge.

  "Het spel van Anderlecht was gewoon te traag"

  Het spel van Anderlecht was in vergelijking met een week geleden te traag. Amuzu kwam er niet door. Doku wel, maar die mist dan efficiëntie. Het is uiteraard wachten op een echte spits.

   

  Zulj blijft wat mij betreft onvoldoende. Hij speelt momenteel als defensieve middenvelder

  en vertraagt eigenlijk het spel.

   

  Kompany bouwt. Anderlecht zit in een heel moeilijk proces. En de vraag zal blijven terugkeren: Heeft hij wel voldoende kwaliteit voor het voetbal dat hij graag wil brengen

  bij Anderlecht?

   

  Ik moet wel zeggen dat alles heel positief blijft rond de club. De fans op Moeskroen bleven gisteren maar zingen en er waren ook aanmoedigingen na de wedstrijd. Er is dus onvoorwaardelijke steun voor de ploeg. 

   

  Maar het is toch tijd voor een eerste succesje. Bijvoorbeeld vrijdagavond thuis tegen KV Mechelen. En dat zal niet simpel zijn.

  Zulj kon niet veel schwung in het spel van Anderlecht brengen.

  Zulj kon niet veel schwung in het spel van Anderlecht brengen.

  "Collectieve en individuele offday van Genk"

  De 3-1-nederlaag van KRC Genk tegen KV Mechelen mogen we zeker verrassend noemen. Twee weken geleden verloor KV Mechelen nog kansloos in de Supercup tegen Genk, weliswaar op het veld van Genk. Maar zaterdag zagen we dat Mechelen een metamorfose heeft ondergaan.

   

  De nederlaag van Genk is in de eerste plaats de verdienste van KV Mechelen: het speelt agressief, direct en goed voetbal. KV Mechelen heeft een topprestatie geleverd. Er zaten 15.000 mensen op de tribunes, de ambiance was geweldig. 

   

  Er is veel onvrede geweest dat KV Mechelen ondanks de veroordeling in Operatie Zero toch in 1A mag spelen. Maar los daarvan is Mechelen een absolute aanwinst.

   

  Genk beleefde collectief en individueel een offday. En verrassend: zowel de spelers als de trainer verwezen naar een gebrek aan drive en enthousiasme. Genk speelde nonchalant, was te slap in de duels, speelde te traag en had geen ideeën en creativiteit. Het was voetbal zoals we dat te veel hadden gezien in de periode voordat Philippe Clement er hoofdcoach was.

   

  Het was een grote teleurstelling voor Genk zaterdagavond. En we stelden vast dat sleutelspelers, met Berge voorop, niet het gewenste niveau haalden. En dan kan je gewoon verliezen in Mechelen. 

   

  Die nederlaag wordt een wake-upcall genoemd. Maar het verbaast me dat een ploeg met een voorbeeldige mentaliteit vorig seizoen nu een wake-upcall nodig heeft. Vorig seizoen verloor KRC Genk pas voor het eerst op de 16e speeldag, nu is dat al op de 2e speeldag. Dat is ook niet prettig voor de nieuwe coach Felice Mazzu.

  Herbekijk de goals uit KV Mechelen - Racing Genk

  "De zwakkere ploegen zijn wel heel zwak"

  Club Brugge, AA Gent, Standard en Antwerp behaalden wel ruime zeges. En daar zijn 2 redenen voor. Ten eerste voetballen ze allemaal heel goed. Ik heb wel gelezen dat Antwerp met Quirynen een speler zou hebben opgesteld die niet op het officiële wedstrijdblad stond. Dat zou een forfaitnederlaag kunnen worden, wat wel heel erg zou zijn.

   

  Club, Gent, Standard en Antwerp hebben ook allemaal scorende spitsen. Okereke bij Club is sensationeel en een complete aanvaller. Emond is bij Standard de onvermijdelijke. Hij werd altijd in vraag gesteld, maar blijft toch altijd scoren. Mbokani heeft bij Antwerp al 4 doelpunten gemaakt. Ik denk dat Anderlecht die finaal toch wel had kunnen gebruiken.

   

  De wedstrijden zijn ook altijd heel erg snel beslist. En zo komen we uit bij de 2e reden voor die ruime zeges. De minder sterke ploegen in onze competitie zijn wel heel erg zwak op dit moment.

   

  Het niveau van STVV is gewoon tragisch. Ik vraag mij af wat de Japanners van plan zijn met die club, die het vorig seizoen zo heel goed heeft gedaan en op een zucht van Play-off I strandde.

   

  En dan zijn er nog Zulte Waregem, Waasland-Beveren en Eupen. Er gaapt een enorme kloof met de betere ploegen. En je kan ervan op aan dat daar de komende weken nog een lange stoet buitenlandse spelers zullen aankomen. Een goede zaak vind ik dat toch niet.

  Peter Vandenbempt