• pas verschenen
 • video
 • podcasts

  Roger De Vlaeminck over Evenepoel: "Geen woorden voor, maar ik reed ook zo snel"

  Roger De Vlaeminck reed vorige week nog het na-Tourcriterium van Aalst.

  Roger De Vlaeminck reed vorige week nog het na-Tourcriterium van Aalst.

  Sterk werk van Remco Evenepoel in San Sebastian zaterdag. Zeer sterk werk! Ook de mond van ex-topper Roger De Vlaeminck viel open bij zo veel machtsvertoon op de pedalen. "Bewonderenswaardig", zegt hij.

  Roger De Vlaeminck hing zondagochtend aan de lijn van Radio 1. Na een nachtje slapen was de wielerkampioen nog altijd zwaar onder de indruk van wat Remco Evenepoel zaterdag in het Spaanse Baskenland uit zijn benen schudde.

   

  "Het was bewonderenswaardig", zegt De Vlaeminck. "Wegrijden, een gat slaan, alleen doorgaan... Je zag niks aan zijn gezicht, zijn mond ging niet open..."

   

  "Dat hij nog jong is, speelt volgens mij niet zo'n rol. Zelf reed ik op mijn 19e even snel als op mijn 23e. Je wordt door de jaren heen nog wel wat beter en sterker, maar snel rijden kun je of kun je niet."

   

  Heb je zo'n jonge coureur ooit al zoiets zien doen, vroeg de journalist van Radio 1?

   

  De Vlaeminck: "Tja, ik. En Eddy Merckx. En nog jongens, hoor. Jullie weten dat natuurlijk niet, want jullie zijn 35 of 40 jaar. Dus weten jullie niks van vroeger."

  Het was bewonderenswaardig wat Evenepoel liet zien. Je ziet niks aan zijn gezicht, zijn mond gaat niet open.

  "Er zijn geen woorden voor"

  De Vlaeminck maakte zich nog een bedenking: "Ik zag gisteren veel dode renners. De meesten hebben immers de Tour de France gereden."

   

  "Neem Egan Bernal, die de Tour wint en dan de dagen erna 4 criteriums rijdt. Dan moet je niet naar de Clasica gaan. Dan moet je rusten, of nog een paar andere criteriums rijden. Al de jongens die de Tour gereden hebben zijn lijken."

   

  "Maar desondanks is de zege van Evenepoel een grootse prestatie. Ik heb hem gisteren bewonderd. Er zijn geen woorden voor wat ik allemaal gezien heb."


  Wat heeft Evenepoel allemaal in zijn mars? Is hij een toekomstige rondewinnaar?

   

  De Vlaeminck: "Ik ben daar voorzichtig in. Het is afwachten wat hij in een grote ronde kan en op de cols."

   

  "We moeten er vooral niet te veel druk op leggen. Het is heel lang geleden dat we zo iemand gehad hebben. We mogen dus hoge verwachtingen hebben, maar we mogen er niet constant over bezig zijn. Zeker de journalisten niet."

  De Vlaeminck op Radio 1 over Evenepoel: