Evenepoel: "Op de top van de klim wist ik dat ik het zou halen"

  Remco Evenepoel met de kenmerkende hoed voor de winnaar in de Clasica San Sebastian.

  Remco Evenepoel met de kenmerkende hoed voor de winnaar in de Clasica San Sebastian.

  Remco Evenepoel heeft met de Clasica San Sebastian de grootste zege uit zijn nog prille carrière te pakken. "Blijkbaar had ik nog genoeg in de tank zitten", verbaasde de 19-jarige Belg ook zichzelf.

  In nota bene zijn eerste eendagskoers op WorldTour-niveau sloeg Remco Evenepoel zaterdag meteen toe. "Ik wist dat ik met een goeie vorm naar hier gekomen was, maar dat ik kon winnen dat had niemand verwacht, ook niet binnen de ploeg. Maar het is wel gebeurd, dus kan ik alleen maar content zijn", zegt Evenepoel aan Sporza.

   

  "In de eerste 2 à 3 uur voelde ik me nochtans niet echt top. Ik draaide niet soepel. Maar daarna begon ik me steeds beter te voelen en op het einde had ik dan blijkbaar nog genoeg in de tank om er nog iets moois uit te gooien."

   

  Evenepoel trok op 20 km van de streep in het zog van Skujins in de aanval. "Ons plannetje was dubbel: voor mij was het een goeie situatie en achterin hadden we Mas die nog kon aanvallen. Op de slotklim ben ik volle bak naar boven gereden, tegen de limiet. Toen ik boven nog altijd een dikke halve minuut had, wist ik dat ik het zou halen als er niks meer zou misgaan."

  Remco Evenepoel

  Remco Evenepoel

  "WK-parcours moet mij liggen"

  Remco Evenepoel liet in San Sebastian heel wat ronkende namen achter zich. "Het niveau lag hoog, met allemaal mannen die in topvorm uit de Tour gekomen zijn. Het parcours is ook heel zwaar, met meer dan 4.000 hoogtemeters. Qua eendagskoers voor klimmers is dit wel de zwaarste wedstrijd die er is", denkt Evenepoel.

   

  "Ik heb al getoond dat ik op zo'n parcours uit de voeten kan, dit is echt iets voor mij. Ik kan goed klimmen. Ik train hard en heb plezier op mijn fiets. Met die combinatie is er heel veel mogelijk voor mij. Zelf blijf ik daar wel rustig bij."

   

  Evenepoel blikte ook nog vooruit op de rest van zijn seizoen. "Mijn eerste doel is het EK tijdrijden volgend weekend. Daarna doe ik eerst een stage in Livigno en rijd ik de Ronde van Duitsland, wellicht gevolgd door Montréal en Québec. Het WK? Het parcours moet me liggen en ik ben heel gemotiveerd om erbij te zijn, zowel op de weg als in de tijdrit."

   

  Deze week raakte bekend dat Evenepoel eraan denkt te verhuizen naar Monaco of Andorra. "Het is nog niet 100 procent zeker wat ik ga doen, maar er zijn inderdaad plannen om te verhuizen. De focus ligt daarbij op de trainingen. Veel andere redenen komen daar niet bij kijken", aldus Evenepoel.

  Greg Van Avermaet flankeert Remco Evenepoel op het podium.

  Greg Van Avermaet flankeert Remco Evenepoel op het podium.

  Nummer 2 Van Avermaet: "Goed resultaat voor mij"

  Een beetje ondergesneeuwd door de geweldige overwinning van Remco Evenepoel finishte Greg Van Avermaet in San Sebastian op de dichtste ereplaats. De Belg van CCC was tevreden met die tweede plek.

   

  "Ik heb mijn wedstrijd goed ingedeeld. Ik wist dat ik moest proberen om erbij te blijven en dan een goeie sprint proberen te rijden. Die nieuwe klim was zwaar, maar ik kon overleven. Ik heb de wedstrijd gereden zoals het moest en dat is redelijk goed uitgedraaid."

   

  "Winnen is natuurlijk mooier, maar een tweede plek hier is echt een goed resultaat voor mij. Podium in de WorldTour is altijd goed. Sprinten aan het eind van een lange, zware koers is altijd één van mijn sterke punten geweest. Hij is er dit jaar nog niet zo vaak uitgekomen als ik zou willen, maar ik geloof nog steeds in die sprint. Ook al was het vandaag niet voor de eerste plaats."