• pas verschenen
 • video
 • podcasts

  Zabel: "Welke regels je ook hanteert: Sagan wint sowieso het groen"

  Peter Sagan afgelopen zondag in Parijs.

  Peter Sagan gaat voortaan als enige recordhouder in het puntenklassement van de Tour door het leven. Sagan deelde dat record tot voor deze Tour met Erik Zabel, maar de Duitser geeft die gedeelde roem met plezier uit handen. "Het is niet pijnlijk. Het is net een eer."

  Erik Zabel, 49 jaar intussen, won tussen 1996 en 2001 onafgebroken de groene trui. Dat gedeelde record van 6 eindzeges staat nu niet meer op de tabellen, want Peter Sagan mocht zondag voor de 7e keer een groen shirt op het podium in Parijs aantrekken.

   

  "Ik kan me geen betere recordhouder voorstellen dan Sagan", reageert Zabel bij Cyclingnews.com. "Als je kijkt naar het voorbije decennium, dan is Peter de beste allrounder. Het is niet pijnlijk om een record aan hem te verliezen. Het is net een eer."

   

  "Ik had het record al eerder aan hem willen afstaan, maar twee jaar geleden werd hij uit de Tour gezet. Anders zou hij nu al 8 truien gehad hebben."

   

  "Sagan was ook in deze Tour de meest constante. Zijn dichtste belagers waren Michael Matthews en Wout van Aert, maar Van Aert haalde Parijs niet. En hij zat ook wat gevangen door de strategie van zijn ploeg, want Van Aert moest mee de lead-out van Dylan Groenewegen verzorgen in plaats van vol voor de trui te gaan."

   

  "En eerlijk: ik weet niet wat het plan van Matthews was. Soms deed hij mee aan de tussensprinten, soms niet. En soms trok hij de sprint aan voor Cees Bol. Als de concurrenten van Sagan op die manier rijden, dan is het niet zo moeilijk. Maar hij was sowieso de sterkste."

   

  Moet de Tour de reglementering van het groene klassement dan omgooien om de strijd weer spannend te maken? Erik Zabel: "Welke regels je ook hanteert, hij zou sowieso het groen gewonnen hebben. Hij is gewoon de beste."