"Het had erger kunnen zijn aangezien de behandeling in Frankrijk te wensen overliet"

  Wout van Aert in een gesprek met Sporza.

  Wout van Aert (24) is weer thuis. De onfortuinlijke krachtpatser viel weg uit de Ronde van Frankrijk en staat voor een lange revalidatie, ook na een mislukte eerste ingreep in Pau. "Als ik er hard voor werk, dan zal ik op mijn normale niveau terugkeren", zegt Van Aert, die vandaag een kijkje kwam nemen op het criterium van Herentals.

  "Langer in het ziekenhuis dan de koers: een enorme tegenvaller"

  Wout van Aert verliet gisteren het ziekenhuis van Herentals, maar was vandaag al terug in Herentals. Daar wordt vanavond het Na-Tourcriterium gereden, maar Van Aert kwam een kijkje nemen in het revalidatiecentrum To Walk Again.

   

  "Voorlopig kan ik nog niet veel", zegt Wout van Aert in zijn rolstoel aan Sporza. "Mijn pezen en spieren zijn gehecht. Met krukken kan ik een paar stappen zetten, maar daar houdt het een beetje op. Ik heb veel hulp nodig en dat is niet leuk."

   

  "Maar ik ben blij dat ik eindelijk uit het ziekenhuis ben. Ik ben er 12 nachten gebleven. Dat had ik zelf niet gedacht na mijn val."

   

  "Ik vond het jammer dat de Tour er vroeger op zat, maar met mijn hoofd zat ik al thuis. Als je langer in het ziekenhuis ligt dan de koers duurt, is dat een enorme tegenvaller."

  De val van Van Aert in de Tour:

  "Ik doe het liever iets geduldiger dan snel"

  "Alles is nu goed opgelost en ik ben op de juiste manier geopereerd", zegt Wout van Aert, die eerst in Pau werd behandeld en daarna in Herentals nog eens onder het mes ging. "Op termijn zal ik weer mijn volledige kracht hebben in mijn rechterbeen en dat is het belangrijkste."

   

  De behandeling in het Franse ziekenhuis in Pau bleek niet goed uitgevoerd. "In het begin was ik niet bang, maar toen Toon (Claes, chirurg) zei dat ik in Frankrijk niet op de juiste manier was geopereerd, was ik toch angstig."

   

  "Ik moet nu eerst de revalidatie doorlopen om mijn spieren weer juist te gebruiken en om te kunnen stappen. Dat zal enkele weken duren. Dan pas begint de revalidatie om weer kracht te winnen en weer te fietsen. Ik zal een hele tijd niet gefietst en gesport hebben. Ik zal veel kwijt zijn."

   

  Kleeft Van Aert zelf een termijn op zijn rentree? "Neen. Ik dacht dat ik vrij snel terug zou zijn en dat werd bijgeschaafd. Nu bekijk ik het zoals het loopt. Als ik er hard voor werk, dan zal ik op mijn normale niveau terugkomen. Ik doe het liever iets geduldiger dan snel."

  "Het had erger kunnen zijn als we er niet snel waren bij geweest"

  Slotvraag: is Wout van Aert in Pau aan erger ontsnapt? "Het was geen dramatische crash, maar door de behandeling die in Frankrijk te wensen overliet, had het wel erger kunnen zijn als we er niet snel waren bij geweest. Ik ben blij dat ik in de handen van Toon Claes ben gevallen en dat hij op het juiste moment snel heeft ingegrepen."

  Bekijk het gesprek met Wout van Aert:

  Egan Bernal praat even bij met Wout van Aert en Stig Broeckx: