Vooruitblik: "Nederland maakt zich zorgen om Juventus-achtige taferelen"

  voetballers Nederlandse competitie

  Steekt Ajax er met kop en schouders bovenuit?

  Goliath tegen de rest. Het nieuwe seizoen in de Eredivisie laat zich op voorhand vrij kort samenvatten. Vanavond wordt de eerste match gespeeld. AD-sportjournalist Sjoerd Mossou heeft het over de reus Ajax, de uitdagers van de grootmacht en twee Belgen om naar uit te kijken. 

  Ajax is de uitgesproken favoriet

  Stel: Racing Genk, Club Brugge of Anderlecht haalde vorig seizoen de halve finales van de Champions League en verkocht voor 180 miljoen euro aan spelers. Hoe zou de concurrentie zich daarbij voelen? Met angst, toch? In Nederland is het niet anders.

   

  Sjoerd Mossou (Algemeen Dagblad): "Ajax is uiteraard de titelfavoriet. We maken ons zelf wat zorgen. Ajax is financieel zoveel sterker dan de rest dat we bang zijn voor Juventus-achtige taferelen waarbij Ajax jaar na jaar kampioen wordt."

   

  "Als het zijn beleid op orde heeft en geen rare dingen doet, dan hebben ze zo'n enorme voorsprong genomen en kunnen ze misschien wel de volgende 6 of 7 jaren kampioen worden. Het zou de spankracht van de Eredivisie niet ten goede komen."

   

  "Ajax is De Ligt en De Jong kwijt, maar Neres, Ziyech en Van de Beek zijn er voorlopig nog. Maar belangrijk is dat ze nu zoveel geld hebben dat ze salarissen kunnen betalen waarmee ze spelers van hoog niveau kunnen halen in de plaats."

   

  "Marin van Standard is er alvast bij gekomen en maakte een goede indruk in zijn eerste match. Centraal achterin heeft Ajax Edson Alvarez, een Mexicaans international, en Lisandro Martinez, een Argentijn die hoog staat aangeschreven in zijn land. In de breedte is Ajax dus niet verslapt."

  Transfers Ajax
  Nieuwkomers Vertrekkers
  Razvan Marin (Standard) Frenkie de Jong (Barcelona)
  Quincy Promes (FC Sevilla) Matthijs de Ligt (Juventus)
  Edison Alvarez (CF America)  
  Lisandro Martinez (Defensa)  

  PSV zoekt nog een nieuw spelsysteem

  PSV kon vorig seizoen zijn voet bijna tot het einde naast die van Ajax zetten, maar belandt voor dit seizoen in zowat elke vooruitblik in Nederland op plaats nummer twee. Ook bij Sjoerd Mossou.

   

  "PSV is de logische nummer 2", stelt de voetbalreporter. "PSV is een aantal belangrijke spelers kwijt, die van belang waren voor hun spelsysteem. Vooral Luuk de Jong (naar FC Sevilla), de topschutter en aanvoerder. Het spel was een beetje op hem afgestemd. Nu hebben ze heel andere spitsen en trainer Mark van Bommel is er nog niet in geslaagd om de ploeg op de rails te krijgen."

   

  "Dat heeft PSV al deelname aan Champions League gekost. Het kan zo maar dat ze in de eerste 6 matchen ook punten laten. Voor de neutrale supporter is het grote doemscenario dat de competitie al bij de winterstop beslist is."

  Transfers PSV
  Nieuwkomers Vertrekkers
  Bruma (Leipzig) Luuk de Jong (FC Sevilla)
  Timo Baumgartl (Stuttgart) Angelino (Manchester City
  Ibrahim Affelay (vrije speler)  
  Toni Lato (huur van Valencia)  

  Feyenoord wordt uitgedaagd door AZ en Utrecht

  Feyenoord hinkt sinds zijn laatste titel van twee seizoenen geleden duidelijk achterop bij PSV en Ajax. Uitgerekend Jaap Stam, die als speler zowel voor PSV en Ajax, maar nooit voor Feyenoord speelde, moet de woelige Rotterdamse club minstens naar plaats drie loodsen.

   

  Sjoerd Mossou: "Financieel is Feyenoord sowieso de derde club van Nederland, maar er zijn veel discussies gaande in de Kuip. Over het stadion, over het bestuur. Er is sinds de titel van twee jaar geleden veel geld uitgegeven, maar daar is nog weinig van over. Dus ook op de transfermarkt kan Feyenoord niet veel."


  "Met name Utrecht, AZ of Vitesse zijn sterker dan vorig seizoen", weet Mossou. "Voor Feyenoord kan het daarom moeilijk worden om de 3e plaats veilig te stellen. AZ zorgt altijd voor een goede selectie en heeft voor de verandering zijn sleutelspelers niet verkocht."

   

  "FC Utrecht timmert sterk aan de weg en kan rekenen op een rijke voorzitter, een echte en ambitieuze Utrecht-fan. Ze hebben al een paar sterke aankopen gedaan. De bekendste is Adam Maher (zie foto), die nog voor Oranje speelde en "Talent van het Jaar" was in 2012. In Utrecht zijn de verwachtingen hoog."

  Nieuwe kans voor Dessers en Musonda

  Traditioneel bivakkeert er ook dit seizoen een klein legertje Belgen in de Eredivisie. Cyriel Dessers (24) en Charly Musonda (22) krijgen elk op hun manier een nieuwe kans om zich te tonen.

   

  Musonda speelde geen enkele competitiematch voor Vitesse vorig seizoen. Dit seizoen probeert hij opnieuw. Sjoerd Mossou: "Hij wordt algemeen gezien als een goede speler voor Vitesse. Als hij fit is, maar dat is natuurlijk het grote probleem het laatste jaar."

   

  Dessers ruilde na twee seizoenen FC Utrecht voor Heracles, vorig seizoen nummer 7 in het klassement. "Hij begon in tweede klasse goed bij NAC. Hij heeft de club aan de promotie geholpen en werd heel populair."

   

  "Sportief was de stap van de top in tweede divisie naar de subtop in eerste divisie blijkbaar iets te groot. Ik heb altijd geloofd dat Dessers een prima spits is voor de middenmoot. Ik geloof wel dat het bij Heracles goed komt met hem."

  Charly Musonda jr.

  Breekt Charlie Musonda nu wel door?

  Uitkijken naar: Perr Schuurs ?

  Na De Jong en De Ligt tipt Sjoerd Mossou een nieuw talent bij Ajax als een mogelijk revelatie: "Perr Schuurs is zijn naam. Hij verliet een jaar geleden Fortuna Sittard, waar hij al de kapitein was, voor Ajax. Hij speelde afgelopen jaar voor Jong Ajax, maar speelde een uitstekende voorbereiding op de positie van De Ligt. Onder meer in de Supercup tegen PSV."

   

  "Het zou dus kunnen dat niet een dure aankoop de vervanger van De Ligt wordt, maar iemand die doorstroomt uit de jeugdopleiding." 

  Perr Schuurs

  Wordt Perr Schuurs het nieuwe goudhaantje van Ajax?