• pas verschenen
 • video
 • podcasts

  Pfaff en Van der Elst keken naar Maradona: "Angst en tristesse in zijn ogen"

  Woensdag werd in Kinepolis Brussel "Diego Maradona" aan het publiek voorgesteld, een film over de opgang en de val van de Argentijnse voetbalster. Rode Duivels Jean-Marie Pfaff en Leo Van der Elst zagen hem spelen op het WK van 1986. 

  De nieuwe film van Oscarwinnaar Asif Kapadia (die in 2010 ook de film "Senna" regisseerde) schetst een uniek beeld van Maradona aan de hand van meer dan 500 uur aan archiefmateriaal. 

   

  "Ik vond het indrukwekkend en bij momenten heel pakkend", zegt Leo Van der Elst bij het verlaten van de zaal. "Ik wist dat het een hele straffe regisseur was die de documentaire gemaakt heeft. Hij heeft beelden gebruikt die we nog nooit hadden gezien."

   

  "Ik heb vooral op de ogen van Maradona gelet. In de ogen zie je de ziel van de mens. Daarbij viel me op dat er veel angst en tristesse in zat. Ik denk dat Diego zich op het veld gelukkig voelde, maar dat hij daarbuiten niet gelukkig was."

  Ik denk dat Diego zich op het veld gelukkig voelde, maar dat hij daarbuiten niet gelukkig was.

  Leo Van der Elst

  "Samen naar de dopingcontrole"

  Ook Jean-Marie Pfaff is onder de indruk van de film: "Hij zit mooi in elkaar. Alsof je zelf in de film zit. Ik heb er weinig woorden voor."

   

  "Zijn inzet. Hoe hij werd aangepakt door de verdedigers, maar ook hoe hij de tackles telkens voor is. Ik zou zeggen: kom naar de film kijken. Zo een wereldster verdient die steun met veel respect."

   

  De Rode Duivels kwamen op het WK van 1986 in de halve finale uit tegen het Argentinië van Maradona. België verloor met 2-0, beide goals werden gemaakt door de wereldster.

   

  Leo Van der Elst: "Ik zat die match op de bank, maar werd na de match uitgeloot voor de dopingcontrole. Ik zat te wachten in een klein kamertje toen ook Maradona binnenkwam. Hij moest net als ik naar de controle."

   

  "Normaal heb ik een grote mond, maar toen durfde ik niks te zeggen. Pas na 10 minuten heb ik mijn stoute schoenen aangetrokken en gezegd: "Hi, i am Leo", waarop hij: "Hi, i am Diego.""