"Als Wout het hele crossseizoen niet in actie komt, dan is dat ook voor mij heel jammer"

  Staan Wout van Aert en Mathieu van der Poel over enkele maanden weer zij aan zij in het veld?

  Mathieu van der Poel (24) won gisteren het dernycriterium in Antwerpen en dan is ook de Tour de France natuurlijk niet ver weg. De Nederlandse alleskunner heeft na deze Ronde van Frankrijk "niet meer zin dan anders" gekregen in de Tour en staat ook stil bij de blessure van Wout van Aert.

  "Ineens is iedereen ex-crosser"

  "Ik vond het al bij al een mooie Tour", vertelde Mathieu van der Poel gisteren in Antwerpen. "Ik heb bijna alle etappes gezien. Ik vond vooral de eerste week redelijk goed uitgestippeld."

   

  "Of ik nu meer zin gekregen heb in de Tour? Niet meer dan anders, om eerlijk te zijn. Ik heb altijd gezegd dat ik het ooit wel eens zou willen doen, omdat ik vind dat je dat als renner toch eens gedaan moet hebben om te weten hoe dat voelt. Maar het is niet zo dat ik nu ineens volgend jaar de Tour wil rijden."

   

  De voorbije weken en maanden is de aandacht voor de crossers op de weg flink gestegen. Ook onder meer Julian Alaphilippe en Peter Sagan hebben een verleden op de crossfiets. "Ineens is iedereen ex-crosser", gniffelt Van der Poel.

   

  "Er zijn veel renners die begonnen zijn met het crossen. Als je tegenwoordig wint op de weg, dan ben je een ex-crosser. Ik denk sowieso dat het geen slechte opleiding is. Het is redelijk intensief en je leert er goed te sturen."

  Mathieu van der Poel in actie achter de derny.

  "Al contact gehad met Wout? Neen, maar ik lees de berichten mee"

  Nog zo'n crosser die het mooie weer maakte in de Tour was Wout van Aert, tot die val in Pau althans. Was Mathieu van der Poel geschrokken van zijn concurrent in het veld en op de weg?

   

  "Van zijn prestaties? Ja en neen. Ik wist dat hij heel goed bezig was, maar een rit winnen in de Tour is het hoogste niveau. Dat was knap."

   

  "Die val wens je natuurlijk niemand toe. Als hij het hele crossseizoen niet in actie komt, dan is dat ook voor mij heel jammer", vindt Van der Poel.

   

  "Of we elkaar al gehoord hebben? Neen, het is niet zo dat we altijd contact hebben. Maar ik lees de berichten mee en het is blijkbaar toch vrij ernstig. Als hij een streep door het hele crossseizoen moet trekken, dan zou ik dat zelf heel erg jammer vinden."

  Krijgt u deze winter wel een duel tussen Van Aert en Van der Poel te zien?

  Bekijk het dubbelgesprek met Mathieu van der Poel en Sanne Cant:

  VIDEO: Van der Poel en Cant nummer 1 in Antwerpen