• pas verschenen
 • video
 • podcasts

  Stijnen: "Het was heel warm om Kompany weer vast te nemen"

  Stijn Stijnen, coach bij Patro Eisden.

  Anderlecht laste gisteren nog een oefenduel in tegen Fortuna Düsseldorf. Paars-wit week uit naar het veld van Patro Eisden, waar ex-doelman Stijn Stijnen (38) trainer is. Sporza sprak met Stijnen over het tactische plaatje van Vincent Kompany en de rol van de keeper. 

  "Vince heeft genoeg ervaring om te weten welke doelman hij moet zetten"

  Stijn Stijnen was heel trots dat hij woensdagnamiddag Anderlecht kon ontvangen in Maasmechelen. "Het was een hartelijk weerzien met Vince", vertelt Stijnen, die Kompany uit zijn Belgisch voetbalverleden kent.

   

  "Ik denk dat we elkaar sindsdien niet meer zijn tegengekomen. Het was heel warm om hem weer vast te nemen en om hem succes te wensen."

   

  "Dat hij nu net als ik trainer is? Ja, maar hij staat een tikkeltje verder. Ze noemen Patro Eisden het kleine Anderlecht, maar hij is coach van het grote Anderlecht."

   

  Als ex-doelman is Stijn Stijnen natuurlijk goed geplaatst om de rol van de doelwachter in het systeem van RSCA in te schatten. Ook in Extra Time kwam het onderwerp maandagavond aan bod.

   

  "De keeper wordt in de opbouw betrokken. Dat houdt risico's in en dan moet de keeper dat beheersen", oordeelt Stijnen. "Vince heeft genoeg ervaring om te weten welke doelman en spelers hij moet zetten."

   

  "Je kunt niet verwachten dat iedereen dat systeem op 1, 2, 3 onder de knie heeft. Dat moet tijd krijgen. Maar met de status van Vince is tijd geen probleem."

  Vincent Kompany gisteren tijdens de oefenpot.

  "Meevoetballen als keeper? Je kunt dat bijschaven, maar op dit niveau moet je het beheersen"

  Een doelman die moet meevoetballen: zorgt dat voor extra druk? "Als je het beheerst, is het lekker", legt Stijn Stijnen uit. "Je kunt dat bijschaven, maar op dat niveau moet je dat onderdeel beheersen. Anderlecht moet goed voetbal brengen en winnen. Het is niet van: we zullen dit hier even leren."

   

  "Die evolutie van meevoetballende keepers is er gekomen toen de terugspeelbal werd afgeschaft. Het gaat ook alsmaar sneller. Hoe hoger het niveau, hoe beter de keeper moet voetballen."

   

  Zou de beste Stijn Stijnen graag in dit systeem gespeeld hebben? "Persoonlijk zijn die risico's van achteruit te vermijden voor mij, want je hebt alleen maar te verliezen. Maar ik zou het wel graag gedaan hebben. Je gaat voor aanvallend en goed voetbal en daar is iedereen voor."