• pas verschenen
 • video
 • podcasts

  FIFA nomineert 10 kandidaten om Deschamps op te volgen

  Wie wordt Coach van het Jaar? Klopp, Guardiola of toch een andere kanshebber?

  De Wereldvoetbalbond FIFA heeft de jaarlijkse shortlist voor "Coach van het Jaar" bekendgemaakt. Zowel bij de mannen als bij de vrouwen werden 10 topnamen opgelijst. Jürgen Klopp, Pep Guardiola en de Braziliaan Tite lijken de te kloppen mannen. 

  De bekendste namen in het selecte kransje zijn Champions League-winnaar Jürgen Klopp (Liverpool), runner-up Mauricio Pochettino (Tottenham), Erik Ten Hag (Ajax) en Pep Guardiola (Manchester City). Op Guardiola na haalden zij de halve finales van de Champions League.

   

  Copa America-finalisten Tite (Brazilië) en Ricardo Gareca (Peru), Nations League-winnaar Fernando Santos (Portugal), Africa Cup-laureaat Djamel Belmadi (Algerije) en Copa Libertadores-winnaar Marcelo Gallardo (River Plate) vervoegen het lijstje kanshebbers. Didier Deschamps, uittredend winnaar en Frans bondscoach, maakt de top 10 volledig.

   

  Bij de vrouwen lijken wereldkampioene Jill Ellis (Verenigde Staten) en Champions League-winnaar Reynald Pedros (Olympique Lyon) de favorieten voor de trofee. Ellis kondigde nog maar pas haar afscheid aan, nadat ze twee wereldtitels op een rij haalde met Team USA. Ook Phil Neville, bondscoach van het Engelse vrouwenteam en zelf ex-international, vinden we terug bij de 10 genomineerden. 

   

  Het publiek (dat online kan stemmen), journalisten, aanvoerders en coaches van de nationale ploegen kunnen hun stem uitbrengen. Op 23 september kennen we de laureaten. 

  De mannelijke kanshebbers op een rij:

  De vrouwelijke kanshebbers op een rij: